Εμπλοκή στο Κυπριακό. Πως στήθηκε

Εμπλοκή στο Κυπριακό. Πως στήθηκε

Σε εμπλοκή οδηγούνται οι συνομιλίες για το κυπριακό καθώς και οι δυο πλευρές αναζητούν και δημιουργούν σημεία έντασης και επιχειρούν βίαιη αλλαγή των όρων της διαπραγμάτευσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση των συζητήσεων.

Από τη μια η επιμονή της Άγκυρας και των Τυρκοκυπρίων στο καθεστώς των τουρκικών εγγυήσεων και από την άλλη η απρόσμενη νομοθέτη ως εθνικής επετείου του Δημοψηφίσματος ένωσης με την Ελλάδα του 1950(!).. από τους Ελληνοκύπριους, δημιουργούν εικόνα ηθελημένης απομάκρυνσης.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Μετά απ αυτές τις ενέργειες ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση για το Κυπριακό, των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμίν, κατόπιν αυτήματος της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι τουρκοκύπριοι αντιδρούν σε τροπολογία που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή και η οποία προβλέπει να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Διαβάστε  Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: "Άγκυρα σταθερότητας" η Ελλάδα

Την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Για την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.