“Τα κλειδιά” άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα ζητά κατ ουσία από το Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όπως δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε».
Η φράση “άλλα θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε” παραπέμπει ακριβώς στην έννοια και την πεμπτουσία του παράλληλου προγράμματος πάγια επιδίωξη τόσο του ίδιου όσο και της πολιτικής ομάδας των 53+ όπου πρόσκειτνται ιδεολογικά.
Ωστόσο η κίνηση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου εμφανίεται ιδιαίτερα φιλόδοξοι και αναμένεται να ανεβάσει τον πήχυ των απαιτήσεων και από την πλευρά του ESM-Σοιμπλε, οι οποίοι μέχρι τώρα δέχονταν πυρά για τις υπέρμετρες απαιτήσεις τους, όπως και το ΔΝΤ.
Η κίνηση όμως της Κριστίν Λαγκάρντ να θέσει επί τάπητος τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, χωρίς όμως κούρεμα, που πρακτικά συνεπάγεται άμεση ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δημιουργεί μια άλλη δυναμικλη στην εν εξελίξει πολιτική διαπραγμάτευση.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την αποκάλυψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κίνηση που είναι σαφής ένδειξη ενός πολύ σκληρού γύρου που είναι πλέον αβέβαιο που μπορεί να οδηγήσει.
Ο υπυοργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, κάλεσε το ΔΝΤ να πάρει μία απόφαση καθώς «δεν συγχωρείται να ροκανίζει τον χρόνο» και κατηγόρησε το Ταμείο ότι παίζει blame game με την Ελλάδα.
«Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου και μετά θα κάνουμε τις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση.
«Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».
«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.
Είπε ακόμα ότι «ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία».
Εντείνοντας την κριτική του για τη στάση του ΔΝΤ την απέδωσε σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».
«Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα» τόνισε.
Εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε.
Διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών. Δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».
«Η συνολική λύση θα είναι μία λύση που θα μπορούμε να υποστηρίξει ότι βοηθάει τον κόσμο. Δεν έχουμε καθυστερήσει, έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα» είπε.
Ερωτηθείς για το το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».