Ο Μοσκοβισί στηρίζει Τσακαλώτο κατά ΔΝΤ

Στη Αθήνα την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για συναντήσεις με Τσίπρα-Τσακαλώτο και βράβευση από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Μοσκοβισί στηρίζει Τσακαλώτο κατά ΔΝΤ

Ενεργό ρόλο διαμεσολαβητή αναλαμβάνει ο επίτροπός Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, με στόχο τη γεφύρωση χάσματος και την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γάλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα την Τετάρτη όπου θα έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διαβάστε επίσης: Τρια γλυκαντικά… πακέτο για μια πικρή συμφωνία

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, φεύγοντας ο Πιερ Μοσκοβισί θα έχει την αντιπρόταση της Ελλάδας στη βελτιωμένη πρόταση που έχουν καταθέσει οι θεσμοί.

Στόχος είναι η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου και η συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της αξιολόγησης οριακά πριν το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο υπάρχει πάντα η δυνατότητα σύγκλισης του οργάνου δια τηλεδιάσκεψης αν η αξιολόγηση καθυστερήσει περισσότερο.
Όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί:

«Δουλεύουμε εντατικά για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να το κάνουμε αυτό επί τη βάση των σωστών στοιχείων».

Η τοποθέτηση του Επιτρόπου φαίνεται να ταυτίζεται με αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι χρησιμοποιεί μη αφερέγγυες έρευνες και αμφιλεγόμενα στοιχεία για να αποδείξει τις θέσεις του.

Διαβάστε  Proxy war Τσακαλώτου-Ντράγκι μέσω... Ντρούτι, για τα κλειδιά των τραπεζών

Η δημόσια διατύπωση της θέσης αυτής από τον Πιερ Μοσκοβισί είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες καθώς και της στρατηγικής της Κομισιόν.

Η επίσκεψή του στην Αθήνα θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, αφού αποτελεί για την κυβέρνηση το βασικό θετικό πόλο υπέρ της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σε μία περίοδο που αξιολόγηση βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Στις δηλώσεις του σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός «success story». Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από χρόνια κρίσης, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οικοδομείται κάτι το οποίο θα αποκαλούσαμε «success story» και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζονται σε απαισιόδοξα σενάρια, αλλά στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από το αναμενόμενο.

Διαβάστε  Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και τις προσπάθειες να αποδίδουν καρπούς και πρόσθεσε πως και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να πράξουν αναλόγως. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για μία «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Επίτιμος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ ο Μοσκοβισί

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μοσκοβισι θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρόταση για την αναγόρευση του Γάλλου επιτρόπου σε επίτιμο διδάκτορα έχει γίνει από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου θα γίνει από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νικόλαο Θ. Μυλωνά. Ο κ. Μοσκοβισί θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στις 23 Οκτωβρίου 2015.

Διαβάστε  Στη σκιά του Σκοπιανού ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα