Ανάπτυξη με 2,7% αλλά τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2017. Στις χειμερινές προβλέψεις της η Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν, προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 22,8% το 2017, τάση που αποδίδει στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει στους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι για την ασφαλή διέξοδο απαιτεί «σταθερό χέρι», αποφυγή νέων κρίσεων ή υποτροπής και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Οι χειρμερινές προβλέψεις της Κομισιόν
Μεταξύ άλλων η έκθεση επικεντρώνει στους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους από την επιβράδυνση της Κίνας μέχρι το Brexit και την Εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα επισημαίνει ότι ενδεχόμενη κακή διαχείριση του προσφυγικού από την ΕΕ συνολικά τόσο σε επίπεδο ροών όσο και στην ομαλή κατανομή αυτών μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πολιτικής και οικονομικής αποασταθεροποίησης τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες της ΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, Μάριο Μπούτι, η ανάπτυξη της ΕΕ στηρίζεται κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας που απελευθέρωσαν διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση καθώς και οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες λόγω του προσφυγικού.
Μεταξύ των κινδύνων ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην έκθεση, στην παρατεταμένη περίοδο προβληματικής λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν η οποία προκαλεί εμπορικό έμφραγμα και ενισχύει τις διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό, γεγονός που ενισχύει την ανασφάλεια, επιδεινώνει το επενδυτικό κλίμα και κρατά σε απόσταση εν δυνάμει επενδυτές.
Η ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις χειμερινές προβλέψεις οφείλεται και στην ομίχλη που καλύπτει ακόμη προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βασικούς τομείς πολιτικής, στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις.
– Βραχυπρόθεσμα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη απ’ ό, τι αναμένεται σήμερα.
– Μεσοπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης οφείλονται στα προβλήματα που κληροδότησαν οι πρόσφατες κρίσεις, στην ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πιθανές διαταραχές του εμπορίου, στην ταχύτερη εφαρμογή μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες που ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στις πιθανές επιπτώσεις του υψηλού και αυξανόμενου χρέους της Κίνας.