Κίτρινη κάρτα στον Ντόναλντ Τράμπ για την θολή -ακόμα- δημοσιονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την παράλληλη αποσάθρωση του θεσμικού πλαισίου Dodd-Frank που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έβγαλε ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fisher, μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο στο Warwick.
Η αναφορά του για τη «σημαντική αβεβαιότητα» σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Τραμπ, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια δεύτερη προειδοποίηση, μετά από την παραίτηση του Ντάνιελ Ταρούλο, λόγω της απορρύθμισης του τραπεζικού συστήματος που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι επισημάνσεις του Fisher συμπίπτουν με την εκτίμηση ρίσκου και της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας που χαρακτηρίζουν το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
Διαβάστε επίσης: Κρίση στις τράπεζες: Παραιτήθηκε ο διευθυντής εποπτείας της Fed, λόγω Τραμπ
Όσον αφορά το νόμο Dodd-Frank, ανέφερε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει ολική αποδόμηση και πως η κεφαλαιακή επάρκεια δεν θα μειωθεί σημαντικά, υποδεικνύοντας έτσι πως η κατάργηση των μηχανισμών ασφαλείας θα αυξήσει σημαντικά το ρίσκο.
Η -έστω και τμηματική- απορύθμιση του τραπεζικού συστήματος, θα μειώσει την απαίτηση διατήρησης κεφαλαίων των τραπεζών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα το βαθμό επισφάλειας τους και το κόστος δανεισμού τους.
Ήδη στο άκουσμα της αποδόμησης του νόμου, οι μετοχές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν άνοδο, και οι αγορές σημειώνουν νέα υψηλά καθώς η επενδυτική δραστηριότητα ενισχύεται, σαφής ένδειξη πως η τραπεζική αγορά θα απομακρυνθεί γρήγορα από την εμπορική δραστηριότητα μετά την κατάργηση των περιορισμών.
[graphiq id=”8eOiCVLnv0h” title=”Citigroup Inc. (C) vs. Peers Percent Change Over Time – 3 Months” width=”700″ height=”520″ url=”https://sw.graphiq.com/w/8eOiCVLnv0h” frozen=”true”]
Τονίζοντας πως η Fed θα παραμείνει πιστή στους στόχους της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού στο 2%, ο Fisher προσπαθεί να διατηρήσει την προσοχή των παραγόντων της αμερικανικής οικονομίας, στη διατήρηση της φιλοσοφίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται ο ορισμός δύο νέων ατόμων στο διοικητικό συμβούλιο, τριών με την αντικατάσταση της Γέλεν όταν λήξει η θητεία της.
Με την Τράπεζα να έχει κινηθεί αρκετά αμυντικά την περασμένη χρονιά ως προς τα επιτόκια, η πιο επιθετική πολιτική της αύξησης έως και 3% μέχρι το τέλος του έτους ενδεχομένως να περιοριστεί, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι πολιτικές του Ντόναλτ Τραμπ.