Weekly Briefing 04-10/02/2017

Weekly Briefing 04-10/02/2017

Παρακολουθείστε σε timeline την εβδομάδα 04-10/02/2017 μέσα από τα πρώτα θέματα των newsletter του Crisis Monitor.

10/02/2017
Ο Τσακαλώτος καρφώνει Ντάισελμπλουμ-Σοιμπλε για παγίδα «προόδου»
Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση ανώνυμων κυβερνητικών πηγών τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανατρέποντας το σκηνικό που προσπάθησε να δημιουργήσει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τα ομόλογα βλέπουν κατ αρχήν συμφωνία
Ανακάμπτουν και σταθεροποιούνται τα ελληνικά ομόλογα ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών τους καθώς μια σειρά κινήσεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο σηματοδοτούν τη βελτίωση του κλίματος.

09/02/2017
Ο Τσακαλώτος εκτάκτως στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις
Διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και παρουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών θα έχει εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς όπως φαίνεται βρέθηκαν οι απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

«Σκληρή αγάπη» και επίδειξη ηγεσίας από τη Μέρκελ
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε η Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης και μετά τη συνάντησή της με τον Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι έχει πλήρη εικόνα και τον έλεγχο της Ευρώπης.

Διαβάστε  Weekly Briefing: Συμφωνία για debt swap στη μάχη της αξιολόγησης

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι φταίνε για τον εκτροχιασμό της Ελλάδας
Σε υψηλούς τόνους και δημοσίως συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τον ESM και το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να απαντά από την Ουάσιγκτον στο άρθρο του Κλάους Ρέγκλινγκ στους Ft.

Η Moody’s προβλέπει πολιτικό συμβιβασμό
Έκθεση με την οποία επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει -για τους πελάτες της- τη στάση του ΔΝΤ και να οριοθετήσει τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση εξέδωσε η Moody’s.

08/02/2017
Πόλεμος δηλώσεων Σόιμπλε-Λαγκάρντ και υπόγειες διεργασίες για την Ελλάδα
Με δηλώσεις, άρθρα, διαρροές και υψηλούς τόνους συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο επιχειρείται να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα στα πρότυπα της πρώτης αξιολόγησης για τη διατήρηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 δισ. ετοιμάζει η Ελλάδα
Βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, αρχικής εκτίμησης 4 δισ., ανακοίνωσε μέσω non paper το υπουργείο Άμυνας, στοχεύοντας στην απάντηση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και στην απόκτηση καλύτερων προσβάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ και στο NATO.

07/02/2017
Ετοιμο το draft της συμφωνίας
Αν και η παρέμβαση του ΔΝΤ μέσω της ανακοίνωσης του εκτελεστικού συμβουλίου και των εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους επιδέχεται πολλών αναγνώσεων, στην πραγματικότητα, το Ταμείο πήγε… πάσο

Διαβάστε  Weekly Briefing: Συμφωνία-οδικός χάρτης, τρομοκράτες και κατάσκοποι

Πως ΔΝΤ και Bundestag τίναξαν το σχέδιο Σόιμπλε για την Ελλάδα στον αέρα
Γνωμάτευση που αλλάζει τα δεδομένα αμφισβητώντας ευθέως την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέδωσε η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ δεν συνιστά κατάρρευση του ελληνικού προγράμματος και άρα δεν απαιτεί επανέγκρισή του από τη Bundestag.

Το ΔΝΤ θέλει πλεόνασμα 1% και μείωση χρέους
Αν και πολλά έχουν ήδη γραφεί για τη συνεδρίαση και την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας, με βάση το άρθρο 4, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείο από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει αφενός να παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος και αφετέρου να συμπαραταχθεί με την ΕΚΤ ζητώντας εκλογίκευση των στόχων και νέα ελάφρυνση του χρέους.

06/02/2017
Γέφυρα Στουρνάρα για προσέγγιση ΔΝΤ-ΕΚΤ με ESM
Τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επαναφέρει ως βάση, ο Γιάννης Στουρνάρας, για την τροποποίηση του προγράμματος που απαιτείται για τη γεφύρωση του χάσματος ESM-ΔΝΤ και την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διαβάστε  Weekly Briefing: Trump-turn στις ΗΠΑ, κινήσεις στρατηγικής στο μέτωπο της συμφωνίας

Εκλογές: Το καμένο σενάριο
Με τη διαπραγμάτευση σε κομβικό σημείο, την αντιπολίτευση να επιχειρεί να δρέψει πολιτικά οφέλη και με κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά, το πολιτικό ρίσκο ενισχύεται.

05/02/2017
Γιατί ο Τσίπρας αποκάλυψε τη συνάντηση με Rothchild και L’ Oreal
Κινήσεις και συναντήσεις που ενδεχομένως να αποκαλύπτουν ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική για επανάκαμψη στις αγορές και νέο success story, στο οποίο συμμετάσχει ενεργά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

04/02/2017
Δικαστής αναστέλλει το νόμο Τράμπ
Στον πάγο μέχρι νεοτέρας μπαίνει το προεδρικό διάταγμα Τράμπ για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων από 7 χώρες στις ΗΠΑ μετά από απόφαση ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Σιάτλ που αναστέλλει την εφαρμογή του.

Διαφήμιση