Κρίση στις τράπεζες: Παραιτήθηκε ο διευθυντής εποπτείας της Fed, λόγω Τραμπ

Κρίση στις τράπεζες: Παραιτήθηκε ο διευθυντής εποπτείας της Fed, λόγω Τραμπ

Σήμα-κινδύνου επιχειρεί να στείλει ο Ντάνιελ Ταρούλο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed και διευθυντής Εποπτείας και Κανονιστικής Συνεργασίας παραιτούμενος από τη θέση του, λόγω της ανακοινωθείσας από τον Ντόναλντ Τραμπ απορρύθμισης του τραπεζικού συστήματος.

Αν και οι αγορές σημειώνουν νέα υψηλά επενδύοντας στο πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης και φοροελαφρύνσεων του Ντόναλντ Τραμπ και στη μείωση των κανονισμών, εν τούτοις η προοπτική απορρύθμθσης της αγοράς και ιδιαίτερα των τραπεζών σε μια εποχή ραγδαίας συνθετοποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος αυξάνει ασύμμετρα το ρίσκο. Παράλληλα καθιστά πλέον απρόβλεπτη οποιαδήποτε κρίση καθώς οι μηχανισμοί παρακολούθησης ατονούν και το κράτος εθελοτυφλεί.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Ο Ταρούλο χαρακτηρίζεται ως ο αρχιτέκτονας του νέου θεσμικού πλαισίου που διαμόρφωσε η Fed στον απόηχο της κρίσης του 2008 που οδήγησε στην κατάρρευση επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών και προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις ΗΠΑ μετά το 1930(!).

Διαφήμιση

Η αποχώρηση του Ταρούλο δίνει στον Τραμπ τη δυνατότητα να ορίσει τρεις ανθρώποους της επιλογής του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed άμεσα, ενώ η Θητεία της Τζάνετ Γέλεν λήγει το 2018.

[graphiq id=”iFMsJqwHux7" title=”Εξέλιξη των προστίμων στις τράπεζες(2008 – 2015)” width=”700" height=”473" url=”https://w.graphiq.com/w/iFMsJqwHux7" ]

Διαβάστε  Ο Τραμπ διέκοψε τον χωρισμό οικογενειών προσφύγων

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, τις αγορές να σπάνε το ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και την πολιτική αβεβαιότητα να κορυφώνεται η Τζανετ Γέλεν θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Τραπεζών του Κογκρέσου στις 15 Φεβρουαρίου, μια ομιλία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΑΝαλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι γερουσιαστές θα ζητήσουν επό την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τις θέσεις της για τις διαφαινόμενες προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την απορρύθμιση των τραπεζων καθώς και για την προοπτική ανόδου των επιτοκίων.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Αν και η Fed έχει σηματοδοτήσει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 3% έως το τέλος του έτους, οι ενδελιξεις πολιτικής αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να περιορίσουν την επιθετικότητα της κεντρικής τράπεζας.
[graphiq[graphiq id=”3yW8TxwkVdr” title=”Τα αποτελέσματα των Stress Tests της Fed” width=”700" height=”1000" url=”https://w.graphiq.com/w/3yW8TxwkVdr” ]class="posttags">  , ,

Διαφήμιση