Να καταστήσει την ελληνική κρίση μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για την αποδόμηση των πιέσεων που του ασκούνται τόσο από τον Μάρτιν Σουλτς όσο και από άλλες πλευρές εντός και εκτός SPD.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μετά από τη γνωμάτευση της επιστημονιής επιτροπής της Bundestag η οποία αναιρούσε τον ισχυρισμό ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σηματοδοτεί την κατάρρευσή του και άρα θα απαιτήσει ψήφιση νέου.
Στη συνέχεια ο Σόιμπλε δέχθηκε επιθέσεις από τον πρόεδρο της Κ.Ο του SPD και τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, από τον Μάρτι Σουλτς για τον ίδιο λόγο καθώς και έμμεσα πυρά από τον Τζιάνι Πιτέλα.
Το ΔΝΤ χαρακτήρισε υπερβολικό και ανέφικτο το πλεόνασμα του 3,5% που επιβάλλει ο ESM -κατ εντολή Σόιμπλε- και απαίτησε μείωση χρέους, προκαλώντας τη σθεναρή αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Βαλλόμενος πανταχοθεν ο Βόλφγκανκ Σόιμλε με δηλώσεις του επιχειρεί να υποβαθμίσει την κριτική πυο δέχεται στη σφαίρα της προεκλογικής αντιπαράθεσης καταλογίζοντας μικροπολιτικές και λαϊκίστικες πρακτικές στον αντίπαλο της Άγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία.
«H ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί τότε μόνο στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις. Αυτό το βλέπουν στο μεταξύ και όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, στη λαϊκή εφημερίδα Bild.
H γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται ,στο εν λόγω δημοσίευμα με τον τίτλο «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;», αν προηγούμενες δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σούλτς για την Ελλάδα θα στραφούν εναντίον του, δεδομένου ότι ήταν υπέρ των ευρωομολόγων, την συν-ευθύνη δηλαδή της Γερμανίας για το δημόσιο χρέος και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Και τα δύο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην Γερμανία, αλλά φυσικά επιδοκιμάζονται από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, όπως σχολιάζει το λαϊκό φύλλο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε στην Bild : «O Σούλτς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κατανοεί τα ελληνικά προβλήματα και πόσο αναγκαία είναι μια κοινή λύση με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».
Ο κ. Σόιμπλε επέκρινε επίσης τον Μάρτιν Σουλτς ότι στη ρητορική του αναμειγνύει με επιτυχία τον Ομπάμα και τον Τραμπ. «Τον Τραμπ γιατί»; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όταν ο Σουλτς φωνάζει στους οπαδούς του, κάντε και πάλι την Ευρώπη μεγάλη, είναι επακριβώς αυτό που λέει ο Τραμπ», απαντά. «Με τον λαϊκιστικό τρόπο με τον οποίο εξορκίζει την υποτιθέμενη ρήξη της κοινωνίας ακολουθεί τη μέθοδο του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα».