Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις ΕΕ και NATO στη Μεσόγειο

Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις ΕΕ και NATO στη Μεσόγειο

Δυο παράλληλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο με στόχο την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τη Φρεγάτα “Ναβαρίνο” στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που εκτελεί την επιχείρηση Sea Guardian (εξέλιξη της “Active Endeavor”, όπου συμετέχει από 5 έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αποστολή του υπουβρυχίου “Ποσειδών” στην επιχείρηση της ΕΕ “EUNAVFOR MED Operation Sophia” που εξελίσσεται στην κεντρική Μεσόγειο. Το “Ποσειδών” θα βρίσκεται στην περιοχή από 15 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Σκοπός της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία τη Γερμανία, την Ιταλία την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Εξάλλλου στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ “Sea Guardian”, η οποία διεξάγεται στην ανατολική Μεσόγειο,

Η επιχείρηση “Sea Guardian” αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ “Active Endeavour”. Με αυτή τη συμμετοχή το ΠΝ συμβάλλει στην προσπάθεια για την επίτευξη ασφάλειας στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος Ανατολικής Μεσογείου.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Διαφήμιση