Σύγκρουση θέσεων και στρατηγικών επικρατεί τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία ή μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ το ΔΝΤ παραμένει τόσο κοντά όσο και μακριά, προσπαθώντας να αποφύγει την εμπλοκή του σε μια πολιτική-εκλογική κρίση στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: Ο Τσακαλώτος καρφώνει Ντάισελμπλουμ-Σοιμπλε για παγίδα «προόδου»
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας αντιμετωπίζουν ρήγματα στο εσωτερικό λόγω του πολιτικού κόστους των διαπραγματεύσεων αλλά και των βιώσιμων λύσεων. Με την αξιολόγηση να έχει καθυστερήσει και την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται στην τελική ευθεία στην Ολλανδία και τη Γαλλία και σε έξαρση στη Γερμανία, οι δημόσιες τοποθετήσεις επηρεάζουν τον ρου των εξελίξεων.
Η σύγκρουση μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε έγινε πρόδηλη όταν η Γερμανίδα καγκελάριος –μετά από τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι- έκανε δηλώσεις κατακρίνοντας όσους μιλούν για διάλυση του ευρώ και της Ευρώπης. Λίγο νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επαναφέρει την απειλή του Grexit προσπαθώντας να πειθαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση σε άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν τα κλιμάκια στην Αθήνα
Στη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής του Μάρτιν Σουλτς αλλά έχει χάσει τη μάχη της αξιοπιστίας μετά το “άδειασμα” από την Επιστημονική επιτροπή της Bundestag για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε δηλώνει ότι πήρε το μήνυμα της Μέρκελ
Διαφορά χρόνου Τσίπρα-Τσακαλώτου
Στην Ελλάδα η πρωτοβουλία Τσακαλώτου-Χουλιαράκη για διαπραγματευτικό μπαράζ στις Βρυξέλλες χθες με στόχο την άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, απέχει αισθητά από το κάλεσμα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
«να… αντέξει τις πιέσεις μέχρι τις γερμανικές εκλογές διότι η Ευρώπη αλλάζει, το παιχνίδι παίζεται ακόμη και είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επικρατήσουν στις κρίσιμες αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, οι προοδευτικές δυνάμεις»…
Αν και αυτή η φράση ακολούθησε τη διατύπωση
«Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά χωρίς υποχωρήσεις αρχών, ιδιαίτερα σε ζητήματα που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Εν τούτοις όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμούσε διαπραγμάτευση υπό άλλους πολιτικούς όρους που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τις εκλογές. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε ιδιαίτερα υψηλό κόστος για την οικονομία και είναι αβέβαιο αν θα μπορούσε πολιτικά να το διαχειριστεί τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα.
Αντιμετωπίζοντας διλήμματα και οι δυο κυβερνήσεις και με το ΔΝΤ παραμένει άκαμπτο φοβούμενο πολιτικές επιπλοκές που θα χρεωθούν στο Ταμείο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδεικνύεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η «προσωπική εκτίμηση» του Αλέξη Τσίπρα, που διατυπώθηκε ανοιχτά στην Κεντρική Επιτροπή ότι «το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα διότι δεν θα συνεχίσει την χρηματοδότησή του».