Δείτε πως αξιολογούν S&P, Moody’s Fitch και TE την ελληνική οικονομία

Δείτε πως αξιολογούν S&P, Moody’s Fitch και TE την ελληνική οικονομία

Δείτε πως αξιολογούν οι διεθνείς Οίκοι το αξιόχρεο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο μέσος όρος των αξιολογήσεων χρησιμοποιείται σε μια σειρά από πράξεις αγοράς και πώλησης ομολόγων, ενώ παράλληλα καθορίζει και “κούρεμα” που επιβάλλει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες.

Συνεπώς οι αξιολογήσεις των οίκων προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο και συνεπώς το επιτόκιο στις δευτερογεννείς αγορές ομολόγων.
Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα:
– Η Standard & Poor’s τοποθετεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο B- με σταθερές προοπτικές
– Η Moody’s αξιολογεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Caa3, επίσης με σταθερές προοπτικές
– Η Fitch’s δίνει CCC χωρίς ωστόσο να διατυπώσει προβλέψεις για τις προοπτικές.

Οι οίκοι αξιολόγησης λαμάνουν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους για τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων είναι το ύψος του Δημοσίου χρέους, η σχέση του με το ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η πολιτική σταθερότητα, το οικονομικό κλίμα, η πορεία εσόδων/εξόδων του Δημοσίου και πολλά άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε οίκος εφαρμόζει τα δικά του μοντέλα πιστοληπτικής αξιολόγησης και δίνει διαφορετική βαρύτητα σε διαφορετικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων και τελικών αξιολογήσεων.

Διαβάστε  Ψυχρός ο Ντράγκι, δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση του Eurogroup
Agency Rating Outlook Date
TE 10 stable Apr 16 2016
S&P B- stable Jan 22 2016
Moody’s Caa3 stable Sep 25 2015
Fitch CCC n/a Aug 18 2015

[graphiq id=”3zW1qJmh7bD” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”546" url=”https://w.graphiq.com/w/3zW1qJmh7bD” ]

Διαφήμιση