Ξαφνική επικοινωνία Κοτζιά-Γκάμπριελ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Ξαφνική επικοινωνία Κοτζιά-Γκάμπριελ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε λίγο νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς και ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης διαπραγματεύονται με με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Αν και επισήμως στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν η συνέχιση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, η κατάσταση της οικονομίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς μετέφερε “μήνυμα κινδύνου” “distress message” στον Γερμανό ομόλογό του.

Διαβάστε  Σκάνδαλο λαθρεμπορίας φαρμάκων: Προφυλακίστηκαν δύο ακόμη και άλλοι δύο σε κατ οίκον περιορισμό

Η συγκυρία της επικοινωνίας και η ανακοίνωσή της χωρίς λεπτομέρειες δεν μπορούν να αγνοηθούν σε αυτή τη φάση, όπως άλλωστε και η χθεσινοβραδυνή παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς και η φήμη συνάντησης Μέρκελ-Τσκαλώτου, που τελικά διαψεύστηκε.

Διαφήμιση

Αν σε αυτά προσμετρηθούν και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για θέματα ΕΕ, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον Τζιάνι Πιτέλα και άλλους αξιωματούχους, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διπλωματία διαδραματίζει παράλληλο και ενεργό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε  Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εκτός Μνημονίου

Σε αυτή τη φάση πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο Βερολίνο και την Αθήνα η στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό, το συριακό και το κουρδικό καθώς και η προσπάθεια εξαγωγής κρίσης στο Αιγαίο.

Διαφήμιση