Τη συμφωνία Ομπάμα-Πούτιν του 2010 που είχε στόχο την παράλληλη και ραγδαία μείωση των ενεργών πυρηνικών κεφαλαίων στα οπλοστάσια ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και αυτών που βρίσκονται σε πλοία και υποβρύχια αμφισβήτησε και ακύρωσε δια της άρνησης για την παράτασή της, ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Ντόναλντ Τράμπ είχε μιλήσει για εξυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων και αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στον τομέα, πολιτική που αν εφαρμοστεί μπορεί να αποτελέσει τον συντομότερο δρόμο για την επανενεργοποίηση του ψυχροπολεμικού συμφώνου M.A.D (Mutually Assured Destruction), δηλαδή σύμφωνο αμοιβαίας καταστροφής.
Όταν ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα παράτασης της ισχύος της συμφωνίας New START (Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων) που υπογράφηκε το 2010, ο Τραμπ σταμάτησε και στράφηκε στους συμβούλους του για να ρωτήσει τι αφορά αυτή η συνθήκη, ανέφεραν οι πηγές αυτές. Στη συνέχεια απάντησε στον Ρώσο πρόεδρο ότι πρόκειται για μια από τις πολλές κακές συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι η New START ευνοεί τη Ρωσία. Ο Τραμπ μίλησε επίσης στον Πούτιν για το πόσο δημοφιλής είναι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
[graphiq id=”cAIREvfEdnf” title=”Πυρηνικό οπλοστάσιο ανά χώρα” width=”700″ height=”573″ url=”https://w.graphiq.com/w/cAIREvfEdnf” ]
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο. Παρέπεμψε όμως το Reuters στην επίσημη ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα μετά το τηλεφώνημα της 28ης Ιανουαρίου, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά στη συζήτηση για τη New START.
Η συνθήκη αυτή δίνει και στις δύο χώρες χρονικό περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να μειώσουν τις πυρηνικές, στρατηγικές κεφαλές που έχουν αναπτύξει ώστε να μην ξεπερνούν σε αριθμό τις 1.550 – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
[graphiq id=”eZLyglGtIm9″ title=”New START” width=”500″ height=”689″ url=”https://w.graphiq.com/w/eZLyglGtIm9″ ]
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία “ξεγέλασε” τις ΗΠΑ με τη συνθήκη αυτή, την οποία αποκάλεσε “START-up”. Διαβεβαίωσε επίσης, λανθασμένα, ότι επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει πυρηνικές κεφαλές, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στην ακρόασή του στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του, είχε δηλώσει ότι στηρίζει τη συνθήκη αυτή.
Οι δύο από τους ανθρώπους που περιέγραψαν τη συνομιλία ενημερώθηκαν για αυτήν από αξιωματούχους της κυβέρνησης οι οποίοι διάβασαν τις λεπτομερείς σημειώσεις που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος. Ο ένας από τους δύο είδε αποσπάσματα αυτών των σημειώσεων. Μια τρίτη πηγή ενημερώθηκε επίσης για το τηλεφώνημα. Το πρακτορείο Ρόιτερς δεν είδε τις σημειώσεις, οι οποίες είναι διαβαθμισμένες. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για συζητήσεις με ξένους ηγέτες. Συνήθως, πριν από μια τέτοια επικοινωνία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υποβάλλει στον πρόεδρο γραπτώς ένα ενημερωτικό σημείωμα, μετά από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ακριβώς πριν από το τηλεφώνημα ο πρόεδρος ενημερώνεται και προφορικά από τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
[graphiq id=”99NSMrcKmfX” title=”Εγκαταστάσεις εμπλουτισμού Ουρανίου, ανά χώρα” width=”700″ height=”595″ url=”https://w.graphiq.com/w/99NSMrcKmfX” ]
Η New START επικυρώθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2010, με ψήφους 71 υπέρ και 26 κατά. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι Δημοκρατικοί, οι δύο ανεξάρτητοι και 13 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αν και οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικανοί τη χαρακτήριζαν “αφελή”.