Βήματα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης έχουν κάνει οι ΔΝΤ και Γερμανία, με το πρώτο draft της οποίας παρουσιάζουν σήμερα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, με την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ χθες το βράδυ να παίζει καθοριστικό ρόλο αλλά και τη διαρροή για ενδεχόμενη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αποτελεί τον μοχλό πίεσης.
Διαβάστε επίσης: «Σκληρή αγάπη» και επίδειξη ηγεσίας από τη Μέρκελ
Μετά το μπαράζ δηλώσεων ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων, την ευθυγράμμιση Τσακαλώτου-Στουρνάρα και Ντάισελμπλουμ, οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια ενός υψηλού επιπέδου γύρου διαπραγματεύσεων είχαν δημιουργηθεί.
Για να καρποφορήσει όμως αυτή η πρωτοβουλία, χρειαζόταν επιπλέον πίεση προς όλες τις πλευρές ώστε να γίνουν μερικά ακόμη βήματα που θα επιτρέψουν μια “λογική” συμφωνία με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος και με γνόμωνα την επιβίωση της Ευρωζώνης και την αποφυγή αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης.
Καθοριστικά συνέβαλλαν σε αυτή την κατεύθυνση η Άγκελα Μέρκελ αλλά και η γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής της Bundestag που αφόπλισαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ και στη δημιουργία κατάλληλου πολιτικού εδάφους συνεισέφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία καθώς και το Die Linke.
Διαβάστε επίσης: Τα ομόλογα βλέπουν κατ αρχήν συμφωνία
Ρόλο στην κατεύθυνση του συμβιβασμού έπαιξε και η δημόσια αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση της ορθότητας των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για το χρέος.
Σήμερα μετά από ημέρες αντιπαραθέσεων στα media και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων η εκπρόσωπος του γερμανικού υπυοργείου Οικονομικών δήλωσε πως η Γερμανία επικεντρώνεται στο να διασφαλίσει την επιτυχία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν αγνοήσει τις δεσμεύσεις της.
Διαβάστε επίσης: Η Moody’s προβλέπει πολιτικό συμβιβασμό
Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δείχνει ότι πήρε το μήνυμα των χθεσινών δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ αλλά και των συστάσεων του επικεφαλής της Κ.Ο του SPD.
“Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με το να διασφαλίσουμε ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος είναι επιτυχής. Εκεί επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες”,
δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Friederike von Tiesenhausen.
Ωστόσο για να αναγκαστεί ο Σόιμπλε να συναινέσει χρειάστηκε ακόμα και η διαρροή ενδεχόμενης συνάντησης Μέρκελ-Τσακαλώτου, ώστε να πειστεί ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για να παρουσιάσουν κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
“Αυτό είναι ευχάριστο. Αυτό δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι από διαδικαστικής πλευράς, μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών είναι ένα βήμα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό θα έχουμε μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας”
, πρόσθεσε.