Ο Άσαντ καίει το σχέδιο Ερντογάν, συζητά με Τραμπ

Ο Άσαντ καίει το σχέδιο Ερντογάν, συζητά με Τραμπ

Μπλόκο στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους έβαλε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ απορρίπτοντας την πρόταση που του έγινε δια της διπλωματικής οδού από τις ΗΠΑ. Ο Σύρος πρόεδρος άφησε όμως ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με τις ΗΠΑ κατά του ISIS, υποστηρίζοντας ότι οι τρομορκατικές επιθέσεις τροφοδοτούν το προσφυγικό.

[graphiq id=”gt876mUBIR7" title=”Περιοχές που κατείχε ή κατέχει ακόμα ο ISIS σε Συρία και Ιράκ” width=”700" height=”403" url=”https://w.graphiq.com/w/gt876mUBIR7" ]

Η άρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεπάγεται και απόρριψη του σχεδίου από τη Ρωσία, η οποία αν και βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία δεν σκοπεύει να “αδειάσει” τον Σύρο πρόεδρο που φαίνεται να επικρατεί στην εσωτερική αναμέτρηση.

Διαβάστε  Underwood κατά Trump στη Νέα Υόρκη και δεν είναι σειρά

Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χαιρέτιζε μια συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους εφόσον βέβαια οι ΗΠΑ λάβουν μια “σαφή πολιτική θέση” όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας.

[graphiq[graphiq id=”ahSlx3ebA2N” title=”Συρία: Θάνατοι αμάχων το 2016 ανά δράστη” width=”700" height=”566" url=”https://w.graphiq.com/w/ahSlx3ebA2N” ]Ο Άσαντ στη συνέντευξή του αυτή χαιρέτισε επίσης με κάποια επιφυλακτικότητα την προσήλωση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, όσον αφορά τον οποίο ο Τραμπ αναφέρθηκε μάλιστα στην πιθανότητα μιας συνεργασίας με την σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλών ζωνών για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους Σύρους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

Στην ερώτηση που του έκανε το Yahoo News για το θέμα αυτό, ο Σύρος πρόεδρος απάντησε ότι “οι ασφαλείς ζώνες για τους Σύρους μπορούν να εγκαθιδρυθούν μόνον αν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Εκεί όπου δεν υπάρχει μια εισροή τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τις γειτονικές χώρες ή τις δυτικές χώρες”.

[graphiq id=[graphiq id=”jU35YqXvzYp” title=”Χώρες που υποδέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες” width=”700" height=”940" url=”https://w.graphiq.com/w/jU35YqXvzYp” ]εν χρειάζονται καθόλου ασφαλείς ζώνες “, πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους Σύρους. “Είναι πολύ πιο βιώσιμο, πολύ πιο πρακτικό και λιγότερο δαπανηρό να έχεις σταθερότητα από το να δημιουργείς ασφαλείς ζώνες. Η ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου ρεαλιστική”, σημείωσε.

Διαβάστε  Ο Τραμπ κάνει πίσω, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με Κιμ

Εξάλλου σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο η προσφυγική κρίση προκλήθηκε από τις “τρομοκρατικές” ενέργειες που υποστηρίζουν “ξένες” δυνάμεις, όπως και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς στη Συρία. “Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία όχι μόνο λόγω των προβλημάτων ασφαλείας”, υπογράμμισε.