Μονγκερίνι: Η ΕΕ δεν κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες

Μονγκερίνι: Η ΕΕ δεν κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες

Τοποθέτηση-απάντηση στις συντηρητικές και ξενοφοβικές φωνές στην ΕΕ πραγματοποίησε η επίτροπος Εξωτερικών Φεντερίκα Μονγκερίνι, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τους μετανάστες καθώς ο πληθυσμός της γερνάει και γι αυτό δεν θα κλείσει τις πόρτες της.

Με μια τοποθέτηση που καθιστά σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν δέχονται υποδείξεις για το προσφυγικό από τους ακροδεξιούς της ΕΕ και ενώ η οικονομική κρίση αυξάνει τις κοινωνικές πιέσεις και οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση όλο και περισσότερων πληθυσμιακών ομάδων, η Μογκερίνι επιχείρησε να θέσει όρια και να στηρίξει την πολιτική ανοιχτών θυρών.

Όλα αυτά ενώ Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε εκλογικό πυρετό με τους ακροδεξιούς και ευρωφοβικούς σε άνοδο ακόμα και στην Ιταλία και με την οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό να δοκιμάζουν τις αντοχές των κοινωνιών αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Ο Ορμπάν ποινικοποιεί τη βοήθεια σε μετανάστες

[graphiq id="lyYqGftqut7" title="Οι θέσεις των Ευρωπαίων για τη μετανάστευση και την εσωτερική τρομοκρατία" width="700" height="529" url="https://sw.graphiq.com/w/lyYqGftqut7" frozen="true"]

Διαφήμιση

Η στάση της Επιτρόπου δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτρέψει την ένταξη του μεταναστευτικού στην μικροπολιτική ατζέντα των εκλογών στα κράτη-μέλη, επιμένοντας σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ανοιχτών θυρών.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας ενώπιον αξιωματούχων της ΕΕ κατά τη σύνοδο της Μάλτας απάντησε σε υψηλούς τόνους στις χώρες που θέλουν τείχη και θέτουν τους μετανάστες απέναντι, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει ανθρώπινη και δίκαιη στάση στο προσφυγικό.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Η επίτροπος Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για να είμαι απόλυτα σαφής απ’ την αρχή: Η Ευρώπη δεν κλείνει και δεν θα κλείσει τις πόρτες της. –Επίσης επειδή είμαι Ιταλίδα μπορώ να μιλήσω δυνατά- εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε υπάρξει μετανάστες, μερικά χρόνια νωρίτερα».

[graphiq id="eH8sW7nCMex" title="Νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο" width="700" height="459" url="https://w.graphiq.com/w/eH8sW7nCMex" ]

Η Μογκερίνι ζήτησε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, που είναι υπεύθυνα για την απώλεια 4,500 ζωών στη Μεσόγειο το 2016, στοχοποιώντας εν μέρει τον επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Frontex και αρμόδιος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μεταξύ άλλων, η επίτροπος Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμποδίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην αναζήτηση καλύτερης ζωής, ενώ είναι πλέον επιτακτικό να λάβει μέτρα για να σταματήσει η τραγωδία της απώλειας ζωών στη θάλασσα και στην έρημο.

Διαβάστε  Εμπλοκή με ένταξη Αλβανίας-πΓΔΜ, αναβλήθηκε η απόφαση για πρόσκληση

Διαφήμιση