«Σκληρή αγάπη» και επίδειξη ηγεσίας από τη Μέρκελ

Επίδειξη πυγμής και πολιτικής ηγεμονίας από τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία προσπάθησε να χαλιναγωγίσει τους θερμοκέφαλους και να θέσει όρια στους υπόλοιπους

«Σκληρή αγάπη» και επίδειξη ηγεσίας από τη Μέρκελ

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε η Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης και μετά τη συνάντησή της με τον Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι έχει πλήρη εικόνα και τον έλεγχο της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ δεν επιχείρησε να στείλει μονο ένα μήνυμα ενότητας, αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα, σε μια φάση που η ΕΕ ταλανίζεται από το Brexit, την ελληνική κα την ιταλική κρίση και η ταυτότητα της ΕΕ απειλείται από τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, έδειξε πυγμή και διάθεση ανάκτησης της αναγκαίας πολιτικής ηγεμονίας.

Με την Ελλάδα να αποτελεί το μείζον θέμα των ημερών, όχι όμως το μόνο στην ατζέντα της Γερμανίδας καγκελαρίου η δήλωση «η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» ερμηνεύτηκε με ευκολία από τα ελληνικά media ως έμμεση απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χθες άνοιξε εκ νέου θέμα Grexit.
Αυξημενο ειδικό βάρος στη δήλωση Μέρκελ προσδίδει το γεγονός ότι είχε προηγηθεί συνάντησή της με τον Μάριο Ντράγκι, τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, με το οποίο δεν συναντάται συχνά και σίγουρα όχι τυχαία.

Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Η Άγκελα Μέρκελ δεν απαντούσε όμως μόνο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν απευθυνόταν κατ αποκλειστικότητα στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς την Τετάρτη βρέθηκε στην Πολωνία όπου δέχθηκε πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης, ενώ καιρό τώρα προσπαθεί να χαλιναγωγίσει την Ουγγαρία που υπό εθνικιστική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος, εκ νέου υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για το αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση της Μέρκελ αν και επιδέχεται πολλών ερμηνειών στην πραγματικότητα καθιστά σαφές ότι δεν θα ανεχτεί φυγόκεντρες τάσεις και διασπαστικές συμπεριφορές, ζητώντας ωστόσο απ όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε  Λίγα λεφτά για σύγκλιση και αναβάθμιση του ESM σε EMF προτείνει η Μέρκελ

Με τον τρόπο αυτό η Μέρκελ αν και επιχειρεί να κάψει οριστικά σενάρια Grexit και Ευρώπης δυο ταχυτήτων, ταυτόχρονα ζητά από όλους ένα βήμα ακόμη.
Η Άγκελα Μέρκελ καθιστά σαφές διεθνώς με την παρέμβασή της ότι η ΕΕ είναι ενιαία και βρίσκεται υπό τη δική της κηδεμονία και ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της αιμορραγίας που προκάλεσε η κρίση και επέτεινε το Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της θα όφειλε να φύγει από την ευρωζώνη.

«Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Μηνύματα αλλαγής κατεύθυνσης έλαβε και από την Πολωνία, όπου βρέθηκε χθες η Άγκελα Μέρκελ, ενώ η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιμένει να αγνοεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο ετοιμάζοντας νομοθεσία υποχρεωτικής φυλάκισης των μεταναστών, παραβαίνοντας κάθε νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.