Η Moody’s προβλέπει πολιτικό συμβιβασμό

Πιό απαισιόδοξοι από το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης. "Παντρεύεται" πλεονάσματα 3,5% χωρίς ΔΝΤ η Ελλάδα

Η Moody’s προβλέπει πολιτικό συμβιβασμό

Έκθεση με την οποία επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει -για τους πελάτες της- τη στάση του ΔΝΤ και να οριοθετήσει τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση εξέδωσε η Moody’s, καταλήγοντας αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το Ταμείο χαρακτηρίζοντας το χρέος μη-βιώσιμο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα. Εν κατακλείδη η Moody’s προβλέπει πολιτικό συμβιβασμό και ενδιάμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος δηλώσεων Σόιμπλε-Λαγκάρντ και υπόγειες διεργασίες για την Ελλάδα

«Ο προσδιορισμός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο σηματοδοτεί τη μη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα»,

υπενθυμίζει ο οίκος, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο η χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ ανατίθεται στον ESM.

Παράλληλα η Moody’s αθιστά σαφές ότι με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να δεχθεί τα υπέρογγα πλεονάσματα του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης: Η αξιολόγηση κλείνει, ο «τρίτος δρόμος» ανοίγει

Ο οίκος αξιολόγησης υιοθετεί μάλιστα μια ιδιαίτερα προκλητική στάση απέναντι στους Ευρωπαίους χαρακτηρίζοντάς τους “πιο απαισιόδοξους” από το ΔΝΤ, σε αντιδιαστολή με τα όσα αναφέρουν σε δηλώσεις τους τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι κκ Τσακαλώτος και Στουρνάρας.
[graphiq id=”jY5bYfo0H1r” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”546" url=”https://w.graphiq.com/w/jY5bYfo0H1r” ]

Οι Ευρωπαίοι είναι πιο απαισιόδοξοι για την Ελλάδα. (Η μη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.) Αυτό θα αναγκάσει την Ελλάδα να διατηρήσει τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, και όχι 1,5% που προτείνει το Ταμείο.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, για να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση., συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου», σημειώνει η Moody’s, εκτιμώντας μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει ότι της ζητηθεί.

«Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο προώρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μία νέα, πιο μεταρρυθμιστή και συντηρητική κυβέρνηση»,

επισημαίνει.

Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, ένας έτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγων της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Διαβάστε  Νέα συνάντηση για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι

Ενδεικτικά, πρέπει τον ερχόμενο Ιούλιο να καταβληθούν 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα ιδιωτών και 3,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ωστόσο, η χώρα δε θα χρεοκοπήσει τελικά, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών.

Αντ ‘αυτού, είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, επιτρέποντας έτσι την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και το 2015», διευκρινίζει.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.