Επικίνδυνοι χειρισμοί Τράμπ με Κίνα

Επικίνδυνοι χειρισμοί Τράμπ με Κίνα

«Παγωμένες» και επισήμως είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς ο Ντόναλντ Τράμπ επέλεξε την αλληλογραφία ως μορφή επικοινωνίας με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι, αφού πρώτα απέφυγε συνάντηση μαζί του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η στρατηγική Τράμπ απέναντι στην Κίνα οδηγεί σε κλιμάκωση εντάσεων, σε βαθμό που χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απεύθυνε έκκληση για ψυχραιμία ώστε να μην οδηγηθούν οι σχέσεις σε επίπεδα που θα είναι επιβλαβή και για τις δυο χώρες.
Πριν από το γράμμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιτεθεί λεκτικά κατά της Κίνας για τη χειραγώγηση της ισοτιμίας και για τα hacking αμερικανικών συστημάτων, ενώ έχει απειλήσει κατ επανάληψη με εμπορικό πόλεμο το Πεκίνο.

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

[graphiq id=”lJHDr3egz9H” title=”Δημοσκόπηση: Πόσο φιλικές ειναι οι σχέσεις Τραμπ με Ρωσία και Κίνα” width=”700" height=”529" url=”https://w.graphiq.com/w/lJHDr3egz9H” ]

Η επιστολή του Ντόναλντ Τράμπ στον Ξι Τζινπίν ήταν ευχαριστήριο, απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Κινέζου προέδρου.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τράμπ αναφέρει στην επιστολή του ότι περιμένει τη διαμόρφωση εποικοδομητικής συνεργασίας που θα είναι επωφελής τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα.
Το Reuters αναφέρει ότι το Πεκίνο έλαβε την επιστολή αλλά δεν έχει απαντήσει, τουλάχιστον μέχρι την ώρα. Το πρακτορείο, επικαλούμενο Κινέζο διπλωμάτη, επισημαίνει ότι η αποστολή επιστολής είναι πολύ πιθανό να εκληφθεί ως προσβολή καθώς με βάση τα κινεζικά ήθη εκτιμάται η προσωπική επαφή σε τέτοιες περιστάσεις.

Διαβάστε  Εμπορική τζιχάντ κήρυξε ο Τραμπ, πρώτα θύματα ΝΑΤΟ, G7, στόχος η Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά από θέματα, ξεκινώντας από το status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα και φτάνοντας μέχρι τσ πρόθυρα μπορικού πολέμου.