Η Ουγγαρία θα φυλακίζει τους μετανάστες μέχρι να πάρουν άσυλο ή να απελαθούν

Η Ουγγαρία θα φυλακίζει τους μετανάστες μέχρι να πάρουν άσυλο ή να απελαθούν

Σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό η ακροδεξιά κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία καθώς ψήφισε νόμο που αναγκάζει σε φυλάκιση σε κέντρα κράτησης τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέχρι να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και μεμονωμένες από χώρες μέλη καθώς και από τον ΟΗΕ καθώς αποτελεί παραβίασει θεμελιωδών συνθηκών.
[graphiq id=”3ApbNtMR6n3" title=”Χώρες που υποδέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες” width=”700" height=”1000" url=”https://w.graphiq.com/w/3ApbNtMR6n3" ]

Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να ενταχθεί στο εαρινό πακέτο νομοθετημάτων που θα προωθήσει το κυβερνών κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η σκληρή στάση του οποίου στο ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να τον βοηθήσει να μείνει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Βάσει του σχεδίου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου δεν απορρίπτονται αμέσως δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν ελεύθεροι ενόσω οι αιτήσεις τους εξετάζονται, όπως σημείωσε ο Λάγιος Κόζα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φίντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε  Πιο σκληρό μέτωπο Πολωνίας-Ουγγαρίας κατά ΕΕ για προσφυγικό

Με βάση το σχέδιο αυτό “θα υπάρχουν δύο επιλογές. Εάν εκπληρώνονται κάποια κριτήρια, μπορεί να τίθενται υπό κράτηση. Εάν όχι, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής (σ.σ. “hot spot”) όπου θα περιμένουν ώσπου οι αρχές να επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του Φίντες.
Οι μετανάστες θα κρατούνται κοντά στα σύνορα, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει εάν η κυβέρνηση θα στήσει νέους καταυλισμούς ή πώς θα μοιάζουν τα “κέντρα υποδοχής” για τα οποία μίλησε.

Διαβάστε  Εκρηκτική αύξηση μισθών στην Ουγγαρία, με κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η ουγγρική επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν οι μετανάστες και πρόσφυγες συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται ομαδικά.