Σε δίκη ο Σαρκοζί

Σε δίκη ο Σαρκοζί

Την παραπομπή του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σε δίκη αποφάσισε το συμβούλιο εφετών, για την την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, όπως μετάδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο την παραπομπή του Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα».

Διαβάστε  Γαλλία: Απόπειρα δολοφονίας Αζέρου δημοσιογράφου ξυπνάει μνήμες Κούτσιακ, Καρουάνα

Η έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών,που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

H εταιρεία δημόσιων σχέσεων Bygmalion φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν.

Διαβάστε  Γαλλία: Βιομηχανικές "αρρυθμίες"

Στελέχη της Bygmalion έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, όμως το ερώτημα είναι εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις εντολές. Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης.Μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας παραπέμπονται ακόμα 13 ύποπτοι.

Διαβάστε  Ο Μακρόν τα κατάφερε! Κάτω από το 3% το έλλειμμα