Γνωμάτευση που αλλάζει τα δεδομένα αμφισβητώντας ευθέως την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέδωσε η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ δεν συνιστά κατάρρευση του ελληνικού προγράμματος και άρα δεν απαιτεί επανέγκρισή του από τη Bundestag.
Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ θέλει πλεόνασμα 1% και μείωση χρέους
Η δημοσίευση της σχετικής έκθεσης χθες λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν επίσης μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία αν και σιωπηρά, ελήφθη υπόψη από τους ιθύνοντες του Ταμείου.
Η απάντηση-επιμονή Σόιμπλε στους ισχυρισμούς για επανέγκριση του προγράμματος καθιστά προφανές ότι πρόκειται για μεθόδευση που εντάσσεται σε έναν ευρυτερο σχεδιασμό για σκηνικό ντόμινο. Αντικειμενικός στόχος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι να περάσει τις θέσεις του αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί πιο βαριά μέτρα άμεσα, τα οποία χρεώνει στο ΔΝΤ. Παράλληλα επιχειρεί να υποχρεώσει το Ταμείο να συναινέσει σε πρόγραμμα χωρίς μείωση χρέους, υπό την απειλή πρόκλησης σπιράλ γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα σε Grexit.
Προσπαθώντας να εισάγει τη Bundestag ως δικλείδα ασφαλείας για να συγκρατήσει την Άγκελα Μέρκελ από μια πολιτική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και την Κριστίν Λαγκάσρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ναρκοθέτησε την ίδια την κυβέρνησή του, πράξη που αν και θα απαντηθεί δημοσίως θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στις σχέσεις Σόιμπλε-Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης: Γέφυρα Στουρνάρα για προσέγγιση ΔΝΤ-ΕΚΤ με ESM
Η γνωμάτευση απαντά σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του κόμματος «Η Αριστερά» Άξελ Τρόοστ και επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι:
«Το ΔΝΤ ως ανεξάρτητος θεσμός και ελλείψει σχετικής συμφωνίας δεν είναι νομικά υποχρεωμένο να υποστηρίξει με δική του χρηματοδοτική βοήθεια το πρόγραμμα “Ελλάδα ΙΙΙ”»
Όπως επισημαίνει και η DW, τόσο στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου 2015 όσο και στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου στις 19 Αυγούστου 2015 για τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος εκφράζεται μόνο η «πολιτική προσδοκία» για συμμετοχή του ΔΝΤ. Συνεπώς, εναπόκειται στο Eurogroup και στο γερμανικό κοινοβούλιο για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ. «Ωστόσο», συμπεράνει η νομική υπηρεσία, από νομικής πλευράς «η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά άμεσα αναγκαία την ενασχόληση του σώματος» με το ζήτημα.
Τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να δικαιολογήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιούργκ Βάισγκερμπερ, υποστηρίζοντας ότι
Διαβάστε επίσης: Ο Ντράγκι αδειάζει Σόιμπλε-ESM για Ελλάδα
“όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ «απαραίτητη». Έτσι έχει διατυπωθεί στην δήλωση του Eurogroup το Μάιο του 2015 και με βάση σχετική έγκριση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έδωσε η βουλή το πράσινο φως για τη βοήθεια προς την Ελλάδα”.
Όπως διαπιστώνει η γνωμάτευση, σύμφωνα με τη DW, από το γεγονός ότι ουδέποτε το ΔΝΤ έχει υπογράψει συμφωνία συμμετοχής του προκύπτει ότι δεν έχει καμία νομική δέσμευση για χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος:
«Το ΔΝΤ ως ανεξάρτητος θεσμός και ελλείψει σχετικής συμφωνίας δεν είναι νομικά υποχρεωμένο να υποστηρίξει με δική του χρηματοδοτική βοήθεια το πρόγραμμα “Ελλάδα ΙΙΙ”». Τόσο στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου 2015 όσο και στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου στις 19 Αυγούστου 2015 για τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος εκφράζεται μόνο η «πολιτική προσδοκία» για συμμετοχή του ΔΝΤ. Συνεπώς, εναπόκειται στο Eurogroup και στο γερμανικό κοινοβούλιο για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ. «Ωστόσο», συμπεράνει η νομική υπηρεσία, από νομικής πλευράς «η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά άμεσα αναγκαία την ενασχόληση του σώματος» με το ζήτημα.
Όπως όμως τονίζεται στην τελευταία παράγραφο της γνωμάτευσης, «προς το παρόν» δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε οι αποφάσεις του ΕΜΣ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ ούτε οι συνέπειες που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις για τη «γενική δημοσιονομική ευθύνη» που φέρει το γερμανικό κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που οι συνέπειες θεωρηθούν σημαντικές για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βουλή, αν θα δώσει ξανά εντολή στη γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).