Πιτέλα και Ντάισελμπλουμ επιτίθενται στο ΔΝΤ

Πιτέλα και Ντάισελμπλουμ επιτίθενται στο ΔΝΤ

Χαλάρωση της στάσης του ΔΝΤ ζητούν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν και οι δυο προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές σχολές σκέψεις οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου και τα συμπεράσματα των εκθέσεων του ΔΝΤ φαίνεται τους οδήγησαν σε κοινό έδαφος.

Ο Τζιάνι Πιτέλα μετά από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο χαρακτήρισε τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ «απαράδεκτα» και επισημαίνει ότι «θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα».
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η έκθεση του ΔΝΤ είναι παρωχημένη και ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το Ταμείο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.
Προσέθεσε μάλιστα ότι, αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν βλέπει δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του, εάν απαιτηθεί, και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».

Η τοποθέτηση του Τζιάνι Πιτέλα εστιάζει στην απαίτηση του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση προληπτικού μηχανισμού ελέγχου και διόρθωσης της δημοσιονομικής ισορροπίας, που συνεπάγεται προληπτική νομοθέτηση κόφτη δαπανών.
Από την άλλη πλευρά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εστιάζει στην «επιμονή» του ΔΝΤ να χαρακτηρίζει μη-βιώσιμο το ελληνικό χρέος, συντασσόμενος με τη θέση του ESM που επιμένει ότι είναι βιώσιμο.

Διαβάστε  Γεωπολιτικό το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο λένε WSJ-Eurasia Group

Διαφήμιση