Ο ΟΗΕ ψάχνει 3,5 δισ. για την Τουρκία, που θα πάνε τα λεφτά

Ο ΟΗΕ ψάχνει 3,5 δισ. για την Τουρκία, που θα πάνε τα λεφτά

Ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Unicef για τη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ για την Τουρκία, με στόχο τη στήριξη των προσφύγων που έχου παγιδεευτεί στη χώρα λόγω των συγκρου΄σεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή και της συμφωνίας με την ΕΕ για τη συγκράτησή τους.

Η έκκληση καταγράφεται καθώς η Άγκυρα ξεκινά την εφαρμογή της τουρκικής πτυχής του περιφερειακού σχεδίου για τους πρόσφυγες.
Στην παρουσίαση του παγκόσμιου σχεδίου για τους πρόσφυγες στο Ελσίνκι, την 24η Ιανουαρίου, ο ΟΗΕ είχε απευθύνει στις δωρήτριες χώρες έκκληση να διαθέσουν 4,6 δισ. δολάρια για την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

«Η τουρκική πτυχή του σχεδίου θα απαιτήσει πάνω από 3,5 δισ. δολάρια σε νέες χρηματοδοτήσεις για μια περίοδο δύο χρόνων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν»,

ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα την ημέρα που η Άγκυρα έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα.
Καλώντας να διατεθούν τα 3,5 δισεκ. δολάρια στην Τουρκία, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον μείζονα ρόλο που διαδραματίζει αυτή η χώρα στην υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία. Η Άγκυρα φιλοξενεί αυτή την περίοδο περίπου 2,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων 300.000 ζουν σε καταυλισμούς που διαχειρίζεται το τουρκικό κράτος και περίπου 2,45 εκατ. συμβιώνουν με τον τουρκικό πληθυσμό, κατά τους υπολογισμούς του Οργανισμού.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Το σχέδιο συνίσταται στην προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες στοχευμένα καθώς και στον τοπικό πληθυσμό.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Άγκυρα ήδη παρέχει στους πρόσφυγες πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.