Τραπεζικό bypass για πλειστηριασμούς και bad bank

Στον Γιάννη Στουρνάρα σήμερα οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επί τάπητος λύσεις για να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα και να επιταχυνθεί η αξιολόγηση

Τραπεζικό bypass για πλειστηριασμούς και bad bank

Λύσεις ώστε να επιτευχθεί η άμεση συμφωνία της ΕΚΤ στην πρωτοβουλία για δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στα ιταλικά πρότυπα, αναμένεται να αναζητήσουν οι τραπεζίτες στη σημερινή συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα επί τάπητος παραμένουν και τα θέματα:

– Υιοθέτησης ενός αποτελεσματικού και συνάμα λειτουργικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,
– τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών,
– και πωλήσεων με ζημιά,
– τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις,
– νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Διαφήμιση

Αν και μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούσε σθεναρά στο ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, μετά την ιταλική εμπειρία το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Τη χαλάρωση της στάσης και τη διάθεση αναζήτησης λύσεων σε διευρυμένο πεδίο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες τραπεζίτες καθώς αναζητούν λύσεις στην υποαπόδοση έναντι των στόχων για τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε επίσης: Κάτι τρέχει με τις ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε  Επιστολή Γεννημματα, ζητά εκλογές και συζήτηση στη Βουλή για τη μεταμνημονιακή εποχή

Μείζον θέμα για την αποδοχή του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης που δεν θα προέρχεται από το Δημόσιο και δια διασφαλίζει συνθήκες εκκαθάρισης συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ εμφανίζονται διατεθειμένες να δεχθούν τη “συγκεκαλυμμένη” bad bank αρκεί να υπάρξουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν εφικτή την εκπλήρωση των -ιδιαίτερα φιλόδοξων- στόχων, Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις πωλήσεις με ζημιά και τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, ενώ ζήτημα γεννάται για τη φορολογική μεταχείριση των διαγραφών, όπου οι γραμμές είναι λεπτές καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε επίσης: Κρυφή bad bank ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Οι Έλληνες τραπεζίτες επιχειρούν να περάσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση αλλά δια της πλαγίας οδού, με τρόπο ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των μετόχων που επένδυσαν και ήδη γράφουν τεράστιες απώλειες.
Το μόνο σχέδιο που φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί η ΕΚΤ και να «πουλήσει» στην Κομισιόν είναι αυτό που οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν δάνεια και φρέσκο χρήμα από νέους επενδυτές για να κεφαλαιοποιήσουν τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης.

Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Οι τραπεζίτες φαίνεται ότι έφτασαν σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών για τη σιωπηρή αναπροσαρμογή του πλαισίου εξωδικαστικού συμβιβασμού και επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς η ΕΚΤ και η ΕΕ ζητούν σαφή πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Η σημερινή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια ανάλογης συνάντησης που είχε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων για την εξασφάλιση ενός συναινετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την οικονομία και την αγορά, προβλέπονται και συναντήσεις της Ένωσης με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμο Παπαδημητρίου.

Διαβάστε  Τα μηνύματα της παραίτησης "ρουκέτα" του προέδρου του ΣτΕ

Πρόκειται για ένα δύσκολο πακέτο, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται η υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού και συνάμα λειτουργικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών, αλλά και πωλήσεων με ζημιά, τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις, καθώς επίσης και την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.