if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Ντράγκι αδειάζει Σόιμπλε-ESM για Ελλάδα

Ξεκάθαρη θέση απέναντι από τον ESM και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ευθυγραμμιζόμενος με τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έλαβε ο Μάριο Ντράγκι, χωρίς ωστόσο να μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας, ακόμα και χωρίς να χαρακτηρίζεται βιώσιμο το χρέος.

Ωστόσο οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης έχουν αυξημένη πολιτική βαρύτητα καθώς με τον πλέον σαφή τρόπο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη-βιώσιμο ζητώντας ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά την κατάθεσή του στη Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) απαιτείται ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ολοκλήρωση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Η τοποθέτηση αυτή σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χάσματος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ESM και κλιμάκωση της μεταξύ τους σύγκρουσης. Ο Μάριο Ντράγκι στην προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, μιλώντας για το ελληνικό χρέος είχε επισημάνει ότι «εκεί υπάρχουν θέματα», τα οποία ωστόσο είχε αποφύγει διευκρινίσει.

[graphiq id=”grE6fMK3Fgp” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”546″ url=”https://w.graphiq.com/w/grE6fMK3Fgp” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η νέα ξεκάθαρη διατύπωση της θέσης της ΕΚΤ αποτελεί πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Με δεδομένο ότι και η Κομισιόν, δια στόματος Μοσκοβισί έχει πάρει αποστάσεις από τους χειρισμούς του Βερολίνου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να διαμορφώσει στρατηγική πλοήγησης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά και τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ.
Με την απαίτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για ένταξη στο QE, πράγμα που προδιαθέτει την σύνταξη ενός ελέγχου βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά ασκεί πίεση στην ευρωζώνη για ταχύτερη και αναλυτικότερη αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με το PSI, τους μικρομολογιούχους και την ένταξη της Ελλάδας στο QE, τόνισε πως επιπλέον προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδος στο QE είναι να εξεταστεί και να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και έπειτα την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων ελάφρυνσης του. Συνεπώς είναι εκ των ων ουκ άνευ να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπληρώνει πως «ενδέχεται να είμαστε κοντά στο στόχο αυτό αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση σύντομα» και η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος, όμως από την άλλη, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος στην περίπτωση που δεν τελειώσει αρκετά γρήγορα η αξιολόγηση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version