Με τη διαπραγμάτευση σε κομβικό σημείο, την αντιπολίτευση να επιχειρεί να δρέψει πολιτικά οφέλη και με κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά, το πολιτικό ρίσκο ενισχύεται. Το σενάριο των εκλογών επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα, είτε μέσω επιθετικής προς την κυβέρνηση από media και αντιπολίτευση, είτε ως εν δυνάμει απειλή προς τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως εκτιμούν διεθνείς οίκοι όπως η Citi το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε αυτή τη φάση, είναι εξαιρετικά περιορισμένο καθώς
– η κυβέρνηση έχει χάσει πολιτικά πλεονεκτήματα απέναντι στην αντιπολίτευση,
– παραμένει εγκλωβισμένη στην ατζέντα των δανειστών και
– παρά τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στην καθημερινότητα
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τσίπρας αποκάλυψε τη συνάντηση με Rothchild και L’ Oreal
Η πρόσφατη εξόρμηση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία με αφορμή τα δυο χρόνια διακυβέρνησης έδωσε μηνύματα που δεν έχουν ακόμα αποκωδικοποιηθεί.
Ανασταλτικός παράγοντας για την προσφυγή στις κάλπες είναι και τα εσωτερικά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το Μαξίμου χάνει καθημερινά τον έλεγχο του κόμματος καθώς η αδράνεια στην οποία είχε καταδικαστεί ο μηχανισμός οδηγεί σε νέες συμμαχίες.
Την ίδια στιγμή η επιχείρηση «πολιτική διαπραγμάτευση» που ανέλαβε να εκτελέσει ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γεγονός που επιβάλλει την επανενεργοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Διαβάστε επίσης: Πρώτα αξιολόγηση, μετά αλλαγή πολιτικού σκηνικού
Ωστόσο η επιμονή του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου του πρωθυπουργού για καθυστέρηση της αξιολόγησης ώστε να δημιουργηθεί χώρος και συνθήκες για «πολιτική διαπραγμάτευση» έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή το μήνυμα σταδιακής αλλαγής του πολιτικού μίγματος στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση που επιχείρησε να στείλει ο πρωθυπουργός δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους.
«Παρένθεση Κυριάκου»
Αν και αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχει επενδύσει την πολιτική της επανάκαμψη στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, αυτό δεν αποτελεί όλη την αλήθεια.
Η διατήρηση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας βοηθά την επίτευξη συσπείρωσης, ωστόσο οι αυξημένες πιθανότητες πραγμάτωσής του παρεμποδίζουν την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεπώς αν ο Αλέξης Τσίπρας προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να συμμετάσχει σε πόλεμο με μεγάλο μέρος της «παλαιάς φρουράς» του Αντώνη Σαμαρά, καθιστώντας ευάλωτο τον ίδιο και τον μηχανισμό στην κριτική και τις… συγκρίσεις.
Ισχυρός ήταν ο πολιτικός συμβολισμός της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή» όπου πρόβαλλε ως μοναδική διέξοδο την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η τοποθέτηση αυτή αν και ερμηνεύθηκε από πολλούς ως συστράτευση στο κοινό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα είχε άκρως κομματικό ακροατήριο. Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού σε ρόλο σαλπιγκτή εξελίξεων αποτέλεσε μήνυμα στην παλαιά φρουρά να διατηρήσει τις θέσεις της, δυσχεραίνοντας κατ ουσία το έργο της αλλαγής του Κυριάκου Μητσοτάκη.