Ο Τράμπ κάνει την Ουκρανία… μπάχαλο

Ο Τράμπ κάνει την Ουκρανία… μπάχαλο

Σύγχυση, ασάφεια και διάθεση ανατροπής του status quo στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Ευρώπης ΄δημιουργούν τα πρώτα δείγματα γραφή του Ντόναλντ Τράμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αν και είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό, είχε προλάβει να την υποσκάψει συναντώντας πρώτα την τέως πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ τον προβληματισμό εντείνει η δήλωση ίσων αποστάσεων από τον Λευκό Οίκο.

[graphiq id=”kxdo0R8AdBX” title=”Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία” width=”700" height=”490" url=”https://w.graphiq.com/w/kxdo0R8AdBX” ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στο επίκεντρο της συζήτησης, Τράμπ-Ποροσένκο, βρέθηκε η επίλυση του ζητήματος του Ντόνμπας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και εν συνεχεία η ενίσχυση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας.

Διαβάστε  Πεδίο μάχης για τους δασμούς και τα μάτια του Πούτιν το G7

«Περίεργη» και διπλωματικά «προβληματική» χαρακτηρίζεται, όμως, η συνάντηση του Ντόναλντ Τράμπ με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία προηγήθηκε της επικοινωνίας με τον πρόεδρο της χώρας καθώς πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση Τράμπ-Τιμοσένκο είναι ένδειξη της παράκαμψης του Ουκρανού προέδρου και συνεργασία με πρόσωπο που είναι αποδεκτό και από το Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεσμικό ρόλο.

[gra[graphiq id=”2a68lBGFbx3" title=”Αμερικανική Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία: Συμφωνηθείσα VS καταβληθείσα” width=”700" height=”459" url=”https://w.graphiq.com/w/2a68lBGFbx3" ]

Από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την επικοινωνία Τραμπ-Ποροσένκο προκύπτει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, καθώς η τοποθέτηση του Λευκού Οίκου δείχνει στροφή, ενώ ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας επιχειρεί να διατηρήσει το status quo.
Η Γιούλια Τιμοσένκο από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την διαβεβαίωσε για τη διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, για το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαία. Τη θέση αυτή διατύπωσε άλλωστε και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέλεϊ.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Διαβάστε επίσης: Ο Ποροσένκι στήνει παγίδα σε Τραμπ και Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είχε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνομιλία με τον πρόεδρο Ποροσκένκο». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη για την πολιτική και διπλωματική επίλυση της κρίσης».
Η τοποθέτηση αυτή είναι προφανές ότι διαφοροποιείται από τη θέση που έλαβε η Νίκι Χάλεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Αμερικανοί στη Βόρεια Κορέα: Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύνοδο Κιμ-Τραμπ