Κάτι τρέχει με τις ελληνικές τράπεζες

Κάτι τρέχει με τις ελληνικές τράπεζες

Αντιφάσκουσες είναι οι ενδείξεις από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς από τη μια αποφασίζεται η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2,000 ευρώ και από την άλλη τραπεζικές πηγές -από την τράπεζα της Ελλάδας- διαρρέουν ότι παρατηρείται τάση μείωσης των καταθέσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Αν τα στοιχεία που δημοσιεύει η “Καθημερινή” για εκκροή καταθέσεων που ξεπερνά το 1 δισ. από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τότε το υπουργείο Οικονομικών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κάνει κίνηση σε λάθος καετύθυνση θέτωντας σε κίνδνο την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε  Οι Anonymous διέρρευσαν αρχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με την Καθημερινή από τις τράπεζες έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016, που καταγράφεται ως η “καλύτερη” χρονιά ων capital controls λόγω της αύξησης των καταθέσεων κατά 4,3 δισ.

Μετά την επιβολή των capital controls, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα. Οι αποταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.

Διαβάστε  Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Ωστόσο, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, εντείνει την ανησυχία των καταθετών για ενδεχόμενο bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.

Διαβάστε  Τρομάζει η ακτινογραφία της ΤτΕ: Βουτιά στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, πιστωτική συρρίκνωση