Με τη γραμμή Τράμπ ευθυγραμμίζεται η Τερέζα Μέι καλώντας τις χώρες-μέλη του NATO να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, στο επίπεδο που προβλέπει το σύμφωνο εισδοχής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το NATO προβλέπει κατώτατο όριο 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών, ωστόσο οι περισσότερες δαπανούν αρκετά λιγότερα κεφάλαια, ρίχνοντας το βάρος της συντήρησης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο το σύμφωνο δεν είναι ούτε ο μόνος, ούτε ο βασικός λόγος που ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να πληγεί από το σχέδιο για τον Ευρωστρατό που προβλέπει συντονισμό δαπανών και κοινό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.
[graphiq id=”1nTRF5WnwLX” title=”NATO: Δαπάνες χωρών-μελών ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”822″ url=”https://w.graphiq.com/w/1nTRF5WnwLX” ]
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έφτασε στη Βαλέτα με το μήνυμα ότι οι αμυντικές δαπάνες των βορειοατλαντικών εταίρων θα πρέπει να αυξηθούν, μετά και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις λίγες χώρες του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου οι οποίες δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς.
Η κ. Μέι ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να εισφέρει 30 εκατ. λίρες στερλίνες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.
Στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, η κ. Μέι επέμεινε ότι το Η.Β. θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος της Ε.Ε. μετά την αποχώρησή του από την Ένωση.