Δικαστής αναστέλλει το νόμο Τράμπ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προσβάλλει άμεσα τη απόφαση που εξέδωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ

Δικαστής αναστέλλει το νόμο Τράμπ

Στον πάγο μέχρι νεοτέρας μπαίνει το προεδρικό διάταγμα Τράμπ για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων από 7 χώρες στις ΗΠΑ μετά από απόφαση ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Σιάτλ που αναστέλλει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Ο Λευκός Οίκος αν και ανακοίνωσε ότι θα προσβάλλει την απόφαση εν τούτοις αναγκάστηκε να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρίες να επιτρέψουν την είσοδο σε όσους είχαν μπλοκάρει δυνάμει του προεδρικού διατάγματος, ισχύς του οποίου έχει -για την ώρα ανασταλλεί.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

[graphiq id=”4QjFkWKbFQx” title=”Πρόσφυγες που έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ από τις 7 απαγορευμένες χώρες” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/4QjFkWKbFQx” ]

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει μια νέα εκδοχή της ανακοίνωσής του μερικά λεπτά αργότερα από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες θα χάσουν αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων

«Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.