Ανησυχεί Βρυξέλλες-Γερμανία η προσέγγιση Ουγγαρίας-Ρωσίας

Ανησυχεί Βρυξέλλες-Γερμανία η προσέγγιση Ουγγαρίας-Ρωσίας

Ανησυχία στις Βρυξέλλες γεννά μια ακόμη κίνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Ορμπάν, ο οποίος έκλεισε διπλή συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για δανειοδότηση 10 δισ. επέκταση του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.

Σε αυτή τη φάση η απόασταση που έχει δημιουργηθει μεταξύ Ορμπάν και Βρυξελλών με αφορμή το προσφυγικό δρα διαβρωτικά στις σσχέσες και ωθεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό πιο κοντά στη Μόσχα.

Η συνάντηση και η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν απέδειξε ότι ο Ορμπάν κάνει μόνο “αξιόπιστες απειλές”, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ΕΕ, ότι η Ουγγαρία θα επιδιώξει εθνικές στρατηγικές σε όλα τα επίπεδα, αδιαφορώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
[graphiq id=”bV4QdKnKYfj” title=”Ουγγαρία: Το προφίλ” width=”700" height=”554" url=”https://w.graphiq.com/w/bV4QdKnKYfj” ]

Διαβάστε  Έτοιμος να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εμφανίζεται ο Κιμ

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο Όρμπαν δεν είναι ο Όρμπαν που εξελέγη με το σύνθημα «Έξω οι Ρώσοι». Δεν είναι ο Όρμπαν που από την αντιπολίτευση αποκαλούσε αυτούς που διαπραγματευόντουσαν με τη Ρωσία, προδότες. Σήμερα, φαίνεται να βλέπει το νέο του εχθρό προς τα δυτικά.

Ο Όρμπαν δεν πήρε αυτό που ήθελε από τις Βρυξέλλες, κυρίως σε σχέση με οικονομικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα μία ελαστικότητα σε σχέση με το δημόσιο χρέος.

Έτσι, φαίνεται ότι στράφηκε προς τον Πούτιν με τον οποίο μοιράζονται εκτός των άλλων μία άκρως εθνικιστική ιδεολογία.

Διαβάστε  Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός

Με αντάλλαγμα ένα μεγάλο συμβόλαιο με την Ρόζατομ, ο Πούτιν του υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να δανείσει περισσότερα από 10 δις ευρώ στην Ουγγαρία, για να χρηματοδοτήσει το 80% της επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου της, που παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η συμφωνία προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί θεωρούν ότι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από ένα συμβόλαιο. Είναι το εισιτήριο του για να έρθει κοντά σε χώρα μέλος της Ένωσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να ασκεί επιρροή.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

«Η θέση της Ουγγαρίας σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία είναι ότι αποδείχθηκαν άχρηστες και αναποτελεσματικές. Κάνουμε προσπάθειες για την άρση τους, μιλάμε υπέρ της άρσης τους για τη Ρωσία και για την Ουγγαρία», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Διαφήμιση