if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μέρκελ-Ερντογάν: “Για το φονικό δεν είπανε κουβέντα”

Με ανακοινώσεις επί της ατζέντας αλλά χωρίς λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ και επίσκεψη στο κτίριο του κοινοβουλίου

Αν και οι δυο ηγέτες ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηώσεις τους, τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ αναμενεται να γίνουν αισθητά στη στάση που θα υιοθετήσει η Τουρκία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Τα καυτά μέτωπα

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει καλέσει τη Γερμανία να μην παράσχει άσυλο στους διωκώμενους στα πλαίσια του “πογκρόμ Ερντογάνπου ακολούθησε το πραξικόπημα, έκκληση που η Γερμανία αγνοεί επιδεικτικά.

Παράλληλα το γερμανικό υπυοργείο Άμυνας μόλις απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για κοινή χρήση αεροφωτογραφιών που λαμβάνουν τα γερμανικά αεροσκάφη που δρουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, υπό το σκεπτικό ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το υλικό για να επιτεθεί στους Κούρδους.

Στο συριακό η πρόταση της Άγκυρας για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας έχει βρει πρόσφορο έδαφος στον Ντόναλντ Τράμπ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Ρωσία την αποδέχεται αν πρώτα εγκριθεί από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο η ΕΕ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αν και κατά πάγια τακτική η Γερμανία αρνούνταν αυτό το σενάριο.

Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό, η σύνοδος για το οποίο έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο, καθώς και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσ να υπάρχει προοπτική για δηλώσεις επί αυτών των θεμάτων.

Η συνάντηση

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την καγκελαρία, στόχος της επίσκεψης της Μέρκελ στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους Τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu προσδοκά επαναβεβαίωση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών από τα τουρκικά media για τα 3 δισ. της ευρωπαϊκής στήριξης καταδεικνύουν ότι το ζήτημα της οικονομικής στήριξης θα κυριαρχίσει.

Για το θέμα η Τουρκία επιχειρεί να πιέσει και μέσω της έκθεσης της Unicef, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στοιχεία που καταγράφουν δραστική μείωση στον αριθμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Tούρκο πρόεδρο.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία»,

δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου»,

πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν.

“Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας. Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο”

υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version