Γερμανία: Ο Σούλτς κερδίζει, η Μέρκελ χάνει

Γερμανία: Ο Σούλτς κερδίζει, η Μέρκελ χάνει

Νέα δυναμική φαίνεται να προσδίδει στους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος προηγείται έναντι τις Άγκελα Μέρκελ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν και οι εκλογές απέχουν αρκετούς μήνες ακόμα και το εκλογικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό και εξαρτόμενο από ζητήματα στα οποία οι Σοσιαλδημοκράτες θα χρειαστεί να πείσουν, εν τούτοις η προσωπικότητα του Σούλτς φαίνεται να φορτίζει θετικά το κλίμα.

Η δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εκτοξεύτηκε στο 28%, αυξανόμενη κατά 8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD δείχνει ότι το ποσοστό του συντηρητικού μπλοκ (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στο 34%.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Θεωρητικά, αν οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας τον καγκελάριο, ο Σουλτς θα κέρδιζε άνετα τη Μέρκελ, με ποσοστό 50%, έναντι 34%. Και αυτό γιατί η δημοτικότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες ενώ της Μέρκελ έπεσε κατά 7 μονάδες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σούλτς ανακοινώθηκε επισήμως πριν από μια εβδομάδα, αφού υποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο εν δυνάμει “δελφίνος” Χανς Βάλτερ Στάινμάιερ θα αναγορευθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε  Δυο εβδομάδες... μόνο πήρε η Μέρκελ για να βρει λύση στο προσφυγικό

Σύμφωνα με τους αναλυτές η υποψηφιότητα Σούλτς κινητοποίησε τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που είχαν μείνει χωρίς πολιτική στέγη. Το SPD θα επιθυμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων της αριστεράς αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι άλλος ένας “μεγάλος συνασπισμός”.

Η δημοσκόπηση DeutschlandTrend διεξήχθη μεταξύ 30ής Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.506 ψηφοφόρων. Σύμφωνα με αυτήν, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%, έχοντας χάσει 3 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν επίσης από μία μονάδα και ακολουθούν με ποσοστό 8% ενώ το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά μία μονάδα, στο 6%.

Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Ο Σουλτς έχει δεσμευτεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του θα έχει ως στόχο να ξεπεράσει τον “βαθύ διχασμό” που, όπως υποστηρίζει, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Ζητά επίσης υψηλότερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζει “αντιαμερικανική” την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποίησε να μην αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Διαφήμιση