Σε πραγματικό αναβρασμό βρίσκεται η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ καθώς τα διατάγματα Τράμπ πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ οι Δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αδυνατούν να πιάσουν τον παλμό της κοινωνίας λόγω του τεράστιου χάσματος αντιλήψεων που χωρίζει περιοχές αλλά και πληθυσμιακές ομάδες.
Διαβάστε επίσης: Fake news και social media εκλέγουν και ρίχνουν κυβερνήσεις
Αν και τα media μεταδίδουν μια νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διαιρεμένη επί της απόφασης του Ντόναλντ Τράμπ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες και το πάγωμα και αναθεώρηση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στις ΗΠΑ, εν τούτοις μια πιο προσεκτική-αναλυτική ματιά δείχνει ότι η κοινή γνώμη τελεί σε σύγχυση και είναι κατακερματισμένη.
[graphiq id=”3yXAOvnnJS5″ title=”Δημοσκόπηση: Αξιοπιστία μεγάλων δικτύων” width=”700″ height=”661″ url=”https://w.graphiq.com/w/3yXAOvnnJS5″ ]
Με την αξιοπιστία των media να βαίνει μειούμενη, το internet να αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ενημέρωση, τα fake news να αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για όλες τις παρατάξεις, είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς τις Δημοσκοπήσεις.
[graphiq id=”grph5fygcyV” title=”Δημοσκόπηση: Σε πιο βαθμό τα fake news προκαλούν σύγχυση” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/grph5fygcyV” ]
Όταν άλλες δημοσκοπήσεις χρεώνουν ευθύνες στα ίδια τα media για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, μεγάλο μέρος του πληθυσμού απαντά ότι βρίσκει τα μεγάλα δίκτυα αναξιόπιστα και όταν σε καθημερινή βάση δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τράμπ –ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ- ανταλλάσσουν κατηγορίες για fake news και προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης.
[graphiq id=”cFcc7MiFyJv” title=”Δημοσκόπηση: Ποιός ευθύνεται για τα fake news” width=”700″ height=”654″ url=”https://w.graphiq.com/w/cFcc7MiFyJv” ]
Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ πριν αλλά και μετά τις εκλογές, μεταξύ κυβέρνησης και media, δεν απέχει πολύ από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ακόμα και οι πλέον αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης διέρχονται κρίση, ενώ η κυβέρνηση Τράμπ δεν δείχνει καμία διάθεση να καθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της, αλλά προτιμά τον αιφνιδιασμό.
Από τις μέχρι στιγμής «μάχες» μεταξύ δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Λευκού Οίκου αλλά και από τον τρόπο που χειρίζονται και οι δυο πλευρές διαρροές και πληροφορίες, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι στρατηγικής. Ο Ντόναλντ Τράμπ χρησιμοποιεί την ίδια την επιθυμία των media να τον βγάλουν αναξιόπιστο για να τους ρίξει στην παγίδα της αναξιοπιστίας.
[graphiq id=”3ojxLNM2lw1″ title=”Συγκριτική αποδοχή Ομπάμα, Μπους, Κλίντον” width=”700″ height=”514″ url=”https://w.graphiq.com/w/3ojxLNM2lw1″ ]
Παράλληλα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται τον πανικό που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης ως όπλο στις διαπργματεύσεις με ξένους ηγέτες αλλά και για προλειάνει το έδαφος εσωτερικά.
Ωστόσο, η μάχη αυτή δεν στοιχίζει μόνο στην αξιοπιστία των media αλλά και στο βαθμό αποδοχής του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 30 ετών.
[graphiq id=”bDjTRyGBcB7″ title=”Βαθμός αποδοχής του Ντόναλντ Τράμπ” width=”700″ height=”534″ url=”https://w.graphiq.com/w/bDjTRyGBcB7″ ]
Η δημοσκόπηση του Reuters
Λιγότερο όμως από ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν “περισσότερο ασφαλείς”, ενώ ένα 25% απάντησε ότι ένιωθε “λιγότερο ασφαλές”. Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν ξέρουν.
Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον.
Το 49% των Αμερικανών συμφωνεί με το διάταγμα και το 41% διαφωνεί. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι “διαφωνούν έντονα” με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι “συμφωνούν έντονα”.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου 56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικανών, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να “υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους”.
Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Έχει περιθώριο σφάλματος – ένα μέτρο ακρίβειας μέτρησης – 3 ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και 5 ποσοστιαίες μονάδες για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.