Κρατούμενοι θα παραμείνουν για τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αν και ο Άειος Πάγος έχει αποφανθεί κατά της έκδοσής τους. Το διοικητικό πρωτοδικείο αποδέχεται ότι κρατούνται για να μην διαταρραχθούν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, όπως ρητά αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Ωστόσο το ζήτημα των “8” απέχει πολύ από τη λήξη του, καθώς η απειλή της απέλασής τους από την Ελλάδα είναι πάντα “ζωντανή” καθώς μπορεί ο Άρειος Πάγος να απέρριψε το ενδεχόμενο έκδοσής τους για να δικαστούν στην Τουρκία, λόγω κινδύνου για τη ζωή τους και έλλειψης διασφαλίσεων για δίκαιοη δίκη, αλλά το πρώτο αίτημα ασύλου που κατέθεσαν απορρίφθηκε επίσης.
Οι “8” έχουν καταθέσει και νέο αίτημα χορήγησης ασύλου, το οποίο δεν έχει εκδικαστεί ακόμη και ενδεχόμενη απόρριψχή του θα σημάνει αυτοδίκαια την απέλασή τους.
Σκεπτικό απόφασης
Η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών στην σχετική απόφαση με την οποία έκρινε νόμιμη την προσωρινή παράταση κράτησης των 8 Τούρκων σημειώνει ότι «η ατομική συμπεριφορά των 8 συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Παράλληλα, η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επικαλείται νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία:
«Η έννοια της δημόσιας τάξης προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εκτός της διασαλεύσεως της κοινωνικής τάξης, που συνιστά κάθε παράβαση του νόμου, την ύπαρξη πραγματικής ενεστώσας και διαρκούς αρκούντως σοβαρής απειλής κάθε θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι η έννοια εθνική ασφάλεια καλύπτει την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια του κάθε κράτους μέλους».
Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ευρωπαϊκή νομολογία, «μπορεί να επηρεάζεται από την παρακώλυση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών και βασικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και από τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής των εξωτερικών σχέσεων ή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».