Αυτό είναι το Trump-effect σε μετοχές και ισοτιμίες

Αυτό είναι το Trump-effect σε μετοχές και ισοτιμίες

Μπορεί η προσοχή των media μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ να επικεντρώνεται στο πολιτικό σκηνικό όπου η σύγκρουση με τα media, ο διχασμός των πολιτών και οι αντιδράσεις των ηγετών καταγράφονται με λέξεις και… πράξεις, είναι οι αγορές όμως αυτές που κρίνουν το βαθμό αποδοτικότητας των πολιτικών.

Η κατάσταση στις αγορές είναι όμως αρκετά διαφορετική από τη κοινωνία και την πολιτική καθώς οι επενδυτές δεν συνηθίζουν να διαμαρτύρονται με πορείες αλλά με… πωλήσεις, ενώ δεν επικροτούν ψηφίζοντας αλλά αγοράζοντας.
Σε αυτό το πλαίσιο η αντίδραση της Wall Street στην εκλογή και το πρώτο 10ήμερο της θητείας του Ντόναλντ Τράμπ ήταν μάλλον θετική. Αν περιορίσουμε όμως το πεδίο των υπό εξέταση αγορών στα χρηματιστήρια αξιών των ΗΠΑ, τότε θα είχαμε μια αποσπασματική και σίγουρα εσφαλμένη εικόνα.

[graphiq id=”9yeNXx0xz25" title=”Η πορεία των αμερικανικών Χρηματιστηρίων μετά την εκλογή Τράμπ” width=”700" height=”590" url=”https://w.graphiq.com/w/9yeNXx0xz25" ]

Διαβάστε  Εισαγγελέας ερευνά την πτώση της μετοχής και τον ισολογισμό της Folli Follie

Ενώ λοιπόν η Wall Street κάλπαζε και ο Dow Jones κατακτούσε το «οχυρό» των 20,000 μονάδων, το δολάριο βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση προσεγγίζοντας χαμηλά έτους (12μηνου) έναντι των περισσοτέρων μεγάλων ισοτιμιών.
Οι traders στις αγορές νομισμάτων εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα ακολουθήσει επεκττατική δημοσιονομική πολιτική και θα ρίξει βάρος στην ενίσχυση των εξαγωγών. Οι δυο παραγοντες αυτοί αποδεικνύονται ισχυρότεροι από την προσδοκία αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed στο 3% σταδιακά εντός του 2017.

[graphiq[graphiq id=”1EwxXbiFuF7" title=”Το Trump-effect στα Διεθνή Χρηματιστήρια” width=”700" height=”802" url=”https://w.graphiq.com/w/1EwxXbiFuF7" ]Συνεπώς η άνοδος της Wall Street τροφοδοτήθηκε κυρίως από την υποχώρηση του δολαρίου και λιγότερο από τον ενθουσιασμό για το θετικό αντίκτυπο των πολιτικών του Ντόναλντ Τράμπ.
Παρ όλα αυτά, οι διαρκείς εναλλαγές πορείας και τάσεις στα χρηματιστήρια, τα εμπορεύματα και τις ισοτιμίες αποδεικνύουν ότι και οι traders τελούν σε σύγχυση και ότι σε αυτή τη φάση είναι ευκολότερο να «καβαλάς το κύμα» παρά να προσπαθείς να το προβλέψεις.

Διαβάστε  Το big short της QCM κατά της FF Group για τα faux στοιχεία

[graphiq id=”3[graphiq id=”31GWiO7qDvD” title=”Οι θέσεις του Τράμπ για το ελεύθερο εμπόριο” width=”700" height=”592" url=”https://w.graphiq.com/w/31GWiO7qDvD” ]ς ή άλλως τόσο η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν όσο και ο ομόλογός της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι συμφωνούν ότι το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ είναι οι δυο βασικοι παράγοντες ρίσκου και ανισορροπίας που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2017.

[graphiq id=”6sBVa[graphiq id=”6sBVaSakuCV” title=”USD to EUR Exchange Rate – 90 Days” width=”700" height=”573" url=”https://w.graphiq.com/w/6sBVaSakuCV” ]θέσεις του Ντόναλντ Τράμπ για το διεθνές εμπόριο και την σαφή πολιτική βούληση για εδραίωση προστατευτικών πολιτικών να αποτελούν casus belli τόσο για την Κίνα όσο και για την Ευρώπη αλλά και άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, είναι προφανές ότι το διεθνές σκηνικό στις αγορές θα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο για τους επόμενους δώδεκα τουλάχιστον μήνες καθώς traders αλλά και επιχειρήσεις θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που θα δημιουργούνται από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε  Η Ιταλία πήρε το μάθημά της, δεσμεύεται για τους δημοσιονομικούς στόχους

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.