Σε πολιτική και διπλωματική δίνη εισέρχεται ο Ντόναλντ Τράμπ επιλέγοντας το πρώτο 10ήμερο της θητείας του για να δώσει την εξαντλητική μάχη υπεράσπισης της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής του, ενώ συγκεντρώνει πυρά τόσο από το εσωτερικό, όπου αναγκάστηκε σε απόλυση της Γενικής Εισαγγελέως (υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης), όσο και διεθνώς που οδήγησε απέναντί του ακόμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Προεκλογική περίοδο θυμίζει το πρώτο 10-ήμερο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τράμπ, καθώς πλέον εκτός από media που είναι σκληρά και επικριτικά απέναντι στις πολιτικές και τον τρόπο που χειρίζεται την εξουσία ο νέος πρόεδρος, πλέον φαίνεται ότι ενεργοποιούνται τα κοινωνικά αντανακλαστικά μεγάλων επιχειρήσεων, πληθυσμιακών ομάδων, ακόμα και του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι εντάσεις όμως χτύπησαν κόκκινο όταν η εν ενεργεία Γενική Εισαγγελέας αντιτάχθηκε και κατέθεσε προσφυγή κατά του νόμου Τράμπ, οδηγώντας στην άμεση απόλυσή της.
[graphiq id=”d0IGRYNG1D” title=”ΗΠΑ: Μετανάστες από τις ‘7 απαγορευμένες χώρες'” width=”700″ height=”604″ url=”https://w.graphiq.com/w/d0IGRYNG1D” ]
Το εσωτερικό μέτωπο δεν είναι το μόνο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς κύμα αντιδράσεων βρίσκεται σε άνοδο και διεθνώς, πέρα από το Ιράν που αποφάσισε να απαντήσει με αντίπεινα, το Ιράκ ψήφισε επίσης στην ίδια κατεύθυνση.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει ακόμα και με το μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Τράμπ, με τη Βρετανία, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές για τη διενέργεια ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο με θέμα την ακύρωση της πρότασης επίσκεψής του προέδρου των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Τερέζα Μέι μερικές μόνο μέρες μετά την επίσκεψωη της στην Ουάσιγκτον ως η πρώτη ηγέτης που συναντά ο Τράμπ, αναγκάστηκε να εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία της στο νόμο Τράμπ μέσω ανακοίνωσης του γραφείου της.
Παράνομο χαρακτήτησε το νόμο και ο ΟΗΕ, ενώ την αντίθεσή της κατέγραψε δημοσίως και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως άλλωστε και ο Φρανσουά Ολάντ.
Με αφορμή την απαγόρευση εισόδου μεταναστών από 7 χώρες και το πάγωμα του προγράμματος μετεγκαταστάσεων ανθρώπων που έχουν στηρίξει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενεργοποιείται ο εταιρικός ακτιβισμός, με τη Starbucks να ανακοινώνει 10,000 προσλήψεις προσφύγων στην ερχόμενη 5ετία σε 77 χώρες.
Η Google ανακαλεί υπαλλήλους από το εξωτερικό στις ΗΠΑ υπό τον κίνδυνο η πράσινη κάρτα τους να μην γίνεται αποδεκτή σε λίγο καιρό, ενώ Microsoft, Facebook και πολλές ακόμα εταιρίες της silicon valley στηρίζουν ενεργά και δημοσίως τα κινήματα που αντιδρούν.
[graphiq id=”jrmdzDrrFSR” title=”Δημοσκόπηση: Αποδοχή των προστατευτικών πολιτικών Τράμπ” width=”700″ height=”617″ url=”https://w.graphiq.com/w/jrmdzDrrFSR” ]
Στο ίδιο μοτίβο και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπός του.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει “το βαθμό κινητοποίησης” στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.
“Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο”, πρόσθεσε.
[graphiq id=”3DVHyW1Hx8V” title=”Διαδηλώσεις σε αεροδρόμια κατά του νόμου Τράμπ” width=”700″ height=”611″ url=”https://w.graphiq.com/w/3DVHyW1Hx8V” ]
“Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.
Έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες από διπλωμάτες, οι οποίες εκδηλώθηκαν αρχικά με τη μαζική αποχώρηση ανώτατων διοικητικών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πολλοί περισσότεροι χρησιμοποίησαν τους επίσημους διαύλους καταγραφής διαφωνιών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Τόνερ.
[graphiq id=”4AtYiNQ6c6h” title=”Πρόσφυγες που έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ από τις 7 απαγορευμένες χώρες” width=”700″ height=”626″ url=”https://w.graphiq.com/w/4AtYiNQ6c6h” ]
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα», εξήγησε ο Τόνερ ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ επί υπουργίας του Τζον Κέρι και παραμένει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί ο διορισμός του διαδόχου του Κέρι, του Ρεξ Τίλερσον.
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να στείλει τελεσίγραφο στους διπλωμάτες που διαμαρτυρήθηκαν επισήμως. «Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν» είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ.
[graphiq id=”eDgQlWzMFV3″ title=”ΗΠΑ: Στατιστικά μετανάστευσης” width=”700″ height=”565″ url=”https://w.graphiq.com/w/eDgQlWzMFV3″ ]
Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε ακόμη περισσόερο όταν η εν ενεργεία Γενική Εισαγγελέας κατέθεσε προσφυγή κατά του νόμου-απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων του Ντόναλντ Τράμπ, με αποτέλεσμα την άμεση απόλυσή της με απόφαση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ.
Η απόλυση της Σάλυ Γέιτς και η στάση που η ίδια υιοθέτησε δείχνει τ βαθύ ρήγμα που δημιουργούν οι πολιτικές του Ντόναλντ Τράμπ στην αμερικανική κοινωνία, ενώ σε μερικές ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει το νέο Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, κίνηση που αν είχε αναγγελθεί πριν την απόλυσησ Γέιτς, τώρα καθίσταται επιτακτική και ταυτόχρονα ακόμη πιο πολύπλοκη.