Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί μετά το Eurogroup και την αποκάλυψη της «απόρρητης» έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς media, κυβέρνηση και εταίροι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη θέση και τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Διαβάτε ακόμη: Ανάλυση της ανακοίνωσης του Eurogroup
Όπως επισημαίνουν παράγοντες με απόλυτη γνώση των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΔΝΤ και της εισήγησης Τόμσεν στο διοικητικό συμβούλιο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πολιτικό κλίμα υπαγορεύει κατά τρόπο απόλυτο τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής σε αυτή τη φάση. Υπ αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής Ευρώπης προτείνει παραμονή σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και συμμετοχή υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνηθέντων σκελών του προγράμματος.
[graphiq id=”hBMPP7kbn25″ title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”627″ url=”https://w.graphiq.com/w/hBMPP7kbn25″ ]
Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους να διαχωρίσουν τα δυο σκέλη του προγράμματος και να εφαρμόσουν άμεση πιο επιθετικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να διευκολυνθεί δημοσιονομικά και πολιτικά η κυβέρνηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικός πόλμεος Σόιμπλε-ΔΝΤ
Αυτό το σκεπτικό αν και γίνεται σαφές από το άρθρο Τόμσεν-Όμπσφελντ, τις δηλώσεις Λαγκάρντ ακόμα και τις διαρροές του Ταμείου, δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος τόσο στα ελληνικά media όσο και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
[graphiq id=”9mMtJmpCvWZ” title=”Ελλάδα: ΑΕΠ” width=”700″ height=”587″ url=”https://w.graphiq.com/w/9mMtJmpCvWZ” ]
Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα και τις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Eurogroup οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν το πεδίο της αντιπαράθεσης τα media απέφυγαν να επικεντρώσουν σε αυτό.
Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Ελλάδα-Ευρωπαίους
Το ίδιο συνέβη και μετά την αποστολή της «απόρρητης» έκθεσης του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών για τη διαμόρφωση της ατζέντας με την οποία θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων.
[graphiq id=”eRs37RGF5l3″ title=”Ελλάδα: Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών” width=”700″ height=”676″ url=”https://w.graphiq.com/w/eRs37RGF5l3″ ]
Στην έκθεση απάντησε ο ESM επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι το χρέος είναι βιώσιμο αρκεί να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε τη θέση όμως επιμένοντας ότι ανεξαρτήτως μεταρρυθμίσεων το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ενώ προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω επισημαίνοντας ότι η απαίτηση εφαρμογής νέων επίπονων μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, εμβάθυνση της κρίσης και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
[graphiq id=”9I4zOLCjiF7″ title=”Ελλάδα: Εισαγωγές και Εξαγωγές” width=”700″ height=”534″ url=”https://w.graphiq.com/w/9I4zOLCjiF7″ ]
Ακόμα όμως και αυτά τα συμπεράσματα της έκθεσης ερμηνεύτηκαν από τα ελληνικά media με «γυαλιά», όπως αναφέρει στο Crisis Monitor πηγή από το ΔΝΤ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το Ταμείο, όπως προκύπτει από την απόρρητη έκθεση που δημοσιεύει η Καθημερινή εστιάζει και στο ζήτημα των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι διαχείρισης των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί και αποδέχεται η κυβέρνηση είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και οδηγούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Και αυτό το σημείο όμως ερμηνεύεται κατά το δοκούν, καθώς το Ταμείο προτείνει ως εναλλακτική την υιοθέτηση της bad bank για την εκκαθάριση των ισολογισμών και τη σύσταση φορέα διαχείρισης προβληματικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του Δημοσίου και των τραπεζών, στο πλαίσιο της κοινής διαχείρισης χρεών.