ΟΠΕΚ: Η συμφωνία δουλεύει, για την ώρα

Την εφαρμογή της συμφωνίας και τη μείωση της παραγωγής επιβεβαιώνει η Petro-Logistics SA., καταγράφοντας την κίνηση των τάνκερ των παραγωγών

ΟΠΕΚ: Η συμφωνία δουλεύει, για την ώρα

Ο ΟΠΕΚ μειώνει την προσφορά κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως κατά τον Ιανουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με την Petro-Logistics SA, κατακτώντας κατά 75% περίπου το στόχο. Έντεκα ακόμη παραγωγοί μη-μέλη του ΟΠΕΚ, με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία, συμμετέχουν στον περιορισμό.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Τηρούν τη συμφωνία για να γλιτώσουν τιμωρία

Το κλίμα της καθολικής υλοποίησης της συμφωνίας, έχει προωθηθεί από τις 22 Ιανουαρίου από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, ο οποίος έκανε λόγο για «υπέροχη συμμόρφωση» των συμμετεχόντων της συμφωνίας ΟΠΕΚ-Ρωσίας, κατά τη συνάντηση στη Βιέννη. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις πρόσφεραν και οι υπουργοί Αλγερίας, Κουβέιτ και Ρωσίας, με τους αναλυτές όμως να εκφράζουν αμφιβολίες για την συμμόρφωση του Ιράκ, στο ποσοστό της συμμετοχής του, με τις πιέσεις που ασκεί η χώρα σχετικά με την πρόσφατη ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

[graphiq id=”bld2JrQ5x2J” title=”Παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/bld2JrQ5x2J” ]

Μετά τη συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου οι τιμές του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσαν σε υψηλά 18μήνου πάνω από τα $58 το βαρέλι. Εν συνεχεία οι τιμές διόρθωσαν περίπου κατά 5% λόγω κατοχύρωσης κερδών που ειδησεογραφικά αποδόθηκε στην αμφισβήτηση αποτελεσματικότητας της συμφωνίας και συνεχίζουν να κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα.

Διαβάστε  Τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Ρωσίας, πέντε νεκροί

[gra[graphiq id=”iTDcEolgOHz” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL)” width=”700" height=”592" url=”https://w.graphiq.com/w/iTDcEolgOHz” ]

Οι διαβεβαιώσεις των μελών για τήρηση των δεσμεύσεων ενισχύονται και από την σύσταση επιτροπής πέντε εθνών, με στόχο την επίβλεψη της εφαρμογής, η οποία θα συνεδριάσει τον Μάρτιο, όπου και θα εξετάσει εκ νέου τα στοιχεία παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Μισή δουλειά η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Ιστορικά, το ποσοστό εκτέλεσης της συμφωνίας κατά 75% είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί, γεγονός που ενδέχεται να εκτονώσει τον σκεπτικισμό της αγοράς και την πίεση που ασκεί στις τιμές η αμφισβήτηση της εφαρμογής της συμφωνίας. Το ρεκόρ εφαρμογής έως τώρα κατείχε η συμφωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όπου το ποσοστό εκτέλεσης έφτασε στο 70%.

Διαβάστε  Σενάρια για σπάσιμο της FF Group, σε lockdown η διοίκηση

Διαφήμιση