Κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης της κρίσης που δημιούργησε το προεδρικό διάταγμα Τράμπ για τους μετανάστες και τους Μουσουλμάνους κάνει ο CEO των Starbucks διαχωρίζοντας τη θέση της εταιρίας και τη δική του από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως έπραξαν οι CEO του Facebook και της Google, καθώς και άλλων τεχνολογικών εταιριών.
Ο Σκούλτζ δε μένει εκεί όμως, σκιαγραφεί τον Ντόναλντ Τράμπ ως «αντιαμερικάνο» και αναλαμβάνει δράση σε πολλά μέτωπα, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 10,000 προσφύγων στα starbucks, παρά το γεγονός ότι η εταιρία υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης λειτουργικού κόστους.
Η κίνηση Σκούλτζ στόχο έχει να ανακόψει ενέργειες μποϋκοτάζ κατά των Starbucks παγκοσμίως που διεξάγονται στο πλαίσιο αντίδρασης στην πολιτική Τράμπ, καθώς η φίρμα είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες παγκοσμίως και ταυτόσημες με τον αμερικανικό τρόπο ζωής.
[graphiq id=”iAkRDmOspVP” title=”Starbucks: Το προφίλ” width=”700″ height=”497″ url=”https://sw.graphiq.com/w/iAkRDmOspVP” frozen=”true”]
Ήδη μεγάλη κίνηση μποϋκοτάζ κατά των Starbucks είχε ξεκινήσει στο Μεξικό μετά τη σύγκρουση Τράμπ-Νιέτο για το εμπόριο και το τείχος, ενώ και σε άλλες χώρες αλλού πιο επιθετικά, αλλού λιγότερο η αλυσίδα ένιωθε την πίεση της δυσαρέσκειας στον Τράμπ, που μεταφράζεται ως μείωση πωλήσεων.
Στη δήλωσή του ο CEO των Starbucks επισημαίνει:
«Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς, όπου η συνείδηση-ανθρωπιά μας και το αμερικάνικό όνειρο τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς απαιτούνται αντισυμβατικά μέτρα και επικοινωνιακά εργαλεία. Η διοίκηση (Ο Κέβιν κι εγώ) θα επιταχύνουμε τη δέσμευσή μας να επικοινωνούμε μαζί σας συχνότερα. Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για το λόγο αυτό. Αφουγκράζομαι τον «συναγερμό» που όλοι εσείς σημαίνετε για την αμφισβήτηση των κεκτημένων και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο άμεσο κανάλι επικοινωνίας ενεργοποιώντας όλους μας και καθιστώντας μας συνεργάτες σε αυτό το πλαίσιο».
Συνεχίζοντας σκιαγράφησε το σχέδιο του για πρόσληψη 10,000 προσφύγων από τα 65 εκατομμύρια ανθρώπων που περιγράφονται από τον ΟΗΕ:
«Πάνω από 65 εκατομμύρια πολίτες του κόσμου αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ ως πρόσφυγες, και εμείς θα προσλάβουμε 10,000 από αυτούς σε 75 χώρες όπου δραστηριοποιούνται τα Starbucks. Ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια εδώ, στις ΗΠΑ, προσλαμβάνοντας ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό, ως μεταφραστές, όπου ζητήθηκε βοήθεια».