Το δόγμα “τα προβλήματα της ΕΕ είναι οι δικές μας ευκαιρίες” φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει η Τερέζα Μέι καθώς μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ και την-έςσω και σιωπηρή- αποδοχή της ατζέντας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η Βρετανίδα πρωθπουργός υπέγραψε εμπορικό και αμυντικό σύμφωνο συνεργασίας με την Τουρκία.
Η Τερέζα Μέι μετέβη στην Άγκρα αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, καθιστώντας σαφές πλέον ότι κινείται στα “νεκρά σημεία” της πολιτικής της ΕΕ και της Γερμανίας.
Η κίνηση της Μέι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας που παραπαίει και στήριξης της λίρας, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο μάλλιστα της αμφισβητούμενης συνταγματικής αναθεώρησης η οποία θα τεθεί σε Δημοψήφισμα.
«Η συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πρόκειται για συμφωνία ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους για την Τουρκία από την BAE μέσω προγράμματος συμπαραγωγής.
«Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
[graphiq id=”3p05o7xmYKh” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας” width=”700″ height=”685″ url=”https://w.graphiq.com/w/3p05o7xmYKh” ]
Η Μέι συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συναντηθεί στη συνέχεια και με τον ομόλογό της Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια μιας μονοήμερης επίσκεψης που έχει σκοπό να ενισχύσει τις τουρκο-βρετανικές εμπορικές σχέσεις πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», εξηγεί η Τερέζα Μέι.
Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι.
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια συνεχή συνεργασία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους», διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα παρότρυνε την Τουρκία να διατηρήσει το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλώσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της συνεργασίας και δε τέθηκαν ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή της, όμως.
Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι “υπερήφανη” που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
“Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 40.000 έχουν φυλακιστεί. Το εύρος της καταστολής έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ξεριζώσει τους υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος.