Επί τάπητος και σε ψηφοφορία τίθεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο το ζήτημα της ακύρωσης της επίσκεψης του Ντόναντ Τράμπ, στον απόηχο της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Την αίτηση που συγκέντρωσε πάνω από 100,000 υπογραφές και αναγκάζει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να θέσει το θέμα στην εθνοσυνέλευση κατέθεσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κόρμπν.
[graphiq id=”6g9IpvJtfzD” title=”Βρετανία: Μετανάστευση κατά λόγο” width=”700″ height=”625″ url=”https://w.graphiq.com/w/6g9IpvJtfzD” ]
Ενδεχόμενη ακύρωση της πρόσκλησης που έχει απευθύνει η βασίλισσα στον Ντόναλντ Τράμπ θα αποτελέσει πρωτοφανές γεγονός στα βρετανικά χρονικά και τεράστιο διπλωματικό επεισόδιο απαξιώνοντας την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Υπ αυτό το πρίσμα θεωρείται μάλλον απίθανη η ψήφιση της ακύρωσης από τη βρετανική εθνοσυνέλευση, ωστόσο η συζήτηση και μόνο του θέματος αποτελεί ηχηρό μήνυμα του κλίματος που διαμορφώνεται ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά του Ντόναλντ Τράμπ. Παράλληλα θα αποτελέσει και crash-test για την Τερέζα Μέι η οποία επιθυμεί να επιβάλλει ξενοφοβικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Brexit.
[graphiq id=”eva4vgE26EJ” title=”Θρησκευτική κατάτμηση πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/eva4vgE26EJ” ]
Επί του θέματος τοποθετήθηκε, με καθυστέρηση, και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μέσω γραπτής δήλωσης που διένειμε το γραφείο της και στην οποία αναφέρεται ρητά ότι:
«Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν συμφωνεί με την απαγόρευση που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τράμπ στην είσοδο Μουσουλμάνων προσφύγων στις ΗΠΑ και θα κάνει επίσημες διαμαρτυρίες εφόσον το μέτρο πλήττει Βρετανούς πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαντίκ Χαν, δήμαρχος του Λονδίνου, είναι Μουσουλμάνος και Βρετανός πολίτης.