Σκηνικό έντασης επιχειρείται να στηθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που απορρίπτει το αίτημα για έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Μετά τις βαρύγδουπες –αλλά αναμενόμενες- ανακοινώσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και από τον Ταγίπ Ερντογάν σειρά πήραν οι στρατηγοί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας να παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να προσεγγίζει τα Ίμια ανήμερα της 21ης μαύρης επετείου.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, για να πιέσει τη Μέρκελ
Η τουρκική πυραυλάκατος αποχώρησε μετά από προειδοποίηση της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» και από το παρατηρητήριο της Λέρου, ενώ στην περιοχή έσπευσε και περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι την τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος συνόδευαν και δυο σκάφη των ειδικών δυνάμεων.
Διαβάστε επίσης: Μαριονέτα του Ερντογάν η Αλβανία
Αν και η κίνηση της διέλευσης του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου κοντά στα Ίμια σε ελληνικά χωρικά ύδατα τη συγκεκριμένη ημέρα σηματοδοτεί σαφή κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, εν τούτοις το περιστατικό έχει ακριβώς την ένταση και τη φόρτιση που του δίδεται από τους συνεπακόλουθους πολιτικούς χειρισμούς και την κάλυψη των media.
Στην πραγματικότητα το γεγονός αυτό αποτελεί το τρίτο και τελικό σκέλος της τουρκικής απάντησης, η οποία εκδηλώθηκε
– αρχικά διπλωματικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγορεί την Ελλάδα για “υπόθαλψη πραξικοπηματιών” και την υπόμνηση για επανεξέταση των διμερών σχέσεων
– εν συνεχεία πολιτικά με την παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για «εξαπάτηση»
– και εσχάτως στρατιωτικά με την κίνηση του περίπλου των Ιμίων από Χουλουσί Ακάρ και δυο βάρκες με Τούρκους κομάντο.
Η Άγκυρα στέλνει σαφές μήνυμα ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εθνικά θέματα με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, πλήττοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την αξιοπιστία του καθώς και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων.
[graphiq id=”8LbGevbVUnH” title=”Τουρκία: Το προφίλ” width=”500″ height=”810″ url=”https://w.graphiq.com/w/8LbGevbVUnH” ]
Προφανώς το μήνυμα είναι ισχυρό και διακύβευμα μεγάλο και είναι ορατό και δια γυμνού οφθαλμού ότι οι «8» δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο για την άσκηση πίεσης προς μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση τη στιγμή που βρίσκεται κρίσιμη καμπή και πιέζεται από τους εταίρους και την αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα κάνει τους “8” μοχλό πίεσης για άλλα…
Σύμφωνα με τη στρατηγική κλιμάκωσης της Άγκυρας η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλέον δύσκολο σημείο της 2ετούς πορείας της. Κάτι που προκύπτει εύκολα αν παρατηρήσει κανείς τόσο τους πολιτικούς χειρισμούς στο εσωτερικό της χώρας, τις δημοσκοπήσεις και τις κινήσεις των εταίρων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, οι κινήσεις της Άγκυρας δεν θα μπορούσαν να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και να εξυπηρετήσουν το σκοπό της άσκησης πίεσης για το Κυπριακό, το προσφυγικό και την χαλάρωση των ελληνικών κόκκινων γραμμών, αν δεν υπήρχαν τα media.
Οι αρχιτέκτονες του τουρκικού σχεδίου γνωρίζουν καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με μεγάλα σε επιρροή συγκροτήματα στα media, τα οποία εκμεταλλεύονται κάθε κατάσταση επιχειρώντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να στηρίξουν την αντιπολίτευση.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν ειχειρεί να χρησιμοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στην Ευρώπη, όταν νιώθει αποκλεισμένος. Μετά το πραξικόπημα και αντιμετωπίζοντας την διεθνή κριτική για το πογκρόμ στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας και τη Δικαιοσύνη, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει θέαμ Ιμίων και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, κίνηση που είχε ερμηνευθεί και τότε με την ίδια βαρύτητα.
Η έξαρση αλβανικού εθνικισμού
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και η αλβανική προκλητικότητα σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, τότε διαμορφώνεται ένα μάλλον καλοσχεδιασμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.
Πολιτικά το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης με αφορμή εθνικά θέματα και το κλίμα που δημιουργείται από την αλβανική προκλητικότητα και τη χρήση της επετείου των Ιμίων για την κλιμάκωση της τουρκικής πίεσης, οδηγούν στην άνοδο ακραίων εθνικιστικών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή.
Διαβάστε επίσης: Αλβανικός εθνικισμός: Το μακρύ χέρι της Άγκυρας
Το σκηνικό όμως έχει διαμορφωθεί από καιρό, καθώς πριν το καλοκαίρι η Αλβανική κυβέρνηση άρχισε να δείχνει διάθεση δημιουργίας έντασης, όταν επιχείρησε να εγείρει θέμα “Τσαμουριάς”, προειδοποίηση που εκείνο τον καιρό ήταν αδύνατο να αξιολογηθεί στο σημερινό επίπεδο.
Αν και ήταν εξα αρχής αντιληπτο ότι η Αλβανία δεν μπήκε σε αυτό το παιχνίδι εκπροσωπώντας δικά της συμφέροντα αλλά της Τουρκίας, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για το.. end game της Άγκυρας.
Η τουρκική διπλωματία γνωρίζοντας το εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει η κρίση σε συνδυασμό με εθνικιστική έξαρση λόγω κυπριακού, αλβανικής και τουρκικής προκλητικότητας εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «λυγίσει» και να επιλέξει συμβιβασμούς που ωφελούν την Τουρκία και ενισχύουν τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά τον Ταγίπ Ερντογάν.