Δικαστικό μπλόκο και αντίποινα από Ιράν στο νόμο Τράμπ για τους μετανάστες

Θα υπακούσει τις δικαστικές αποφάσεις και δεν θα απελάσει μεανάστες ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Δικαστικό μπλόκο και αντίποινα από Ιράν στο νόμο Τράμπ για τους μετανάστες

Σε παροδία εξελίσσεται το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο μπλοκάρει την είσοδο πολιτών από 7 χώρες τις ΗΠΑ και παγώνει τα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες. ΜΕτά από μαζικές διαδηλώσεις σε αεροδρόμια της χώρας και αντίποινα από άλλες χώρες, πριν από λίγο ομοσπονδιακό Δικατήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να παγώσει την εφαρμογή του διατάγματος επιτρέποντας σε όσους διαθέτουν άδειες εισόδου (visa).

Η κατάταση ακόμα παραμένει συγκεχυμένη και η αρχή εποπτείας των αεροδρομίων TSA δεν μπορεί να εκδώσει σαφείς εντολές, ενώ το χάος που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει και τα αερδρόμια άλλω χωρών καθώς και τα προγράμματα πτήσης των αεροπορικών εταιριών.

Η δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει όμως το σκέλος του προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες από 7 μουσουλμανικές χώρες, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει το Ιράν σε αντίποινα μπλοκάροντας την είσοδο Αμερικανών.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Διαβάστε επίσης: Αντίποινα Ιράν στις ΗΠΑ για την απαγόρευση-Τράμπ

Αρχικά έγινε γνωστό πως δύο Ιρακινοί είχαν κρατηθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, όπου γρήγορα συγκεντρώθηκε πλήθος απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Αργότερα, ο ένας από τους δύο αφέθηκε ελεύθερος και συναντήθηκε με την γυναίκα και το παιδί του που τον περίμεναν.

Μετά το σάλο αντιδράσεων από όλο τον κόσμο, κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Διαβάστε επίσης: Κάτοικοι των ΗΠΑ, δεν μπορούν να μπουν στη χώρα λόγω… Τράμπ

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Διαβάστε  Ο Σι Ζινπίνγκ πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια, με το πλήθος να ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει πίσω το διάταγμα και να επιτρέψει στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο πρόσφυγες να μπουν στην χώρα.