Πολύ προσεκτικές είναι οι ενέργειες και οι απειλές της τουρκικής διπλωματίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσής των 8.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του Αρείου Πάγου είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους 8 αυτομολήσαντες στρατιωτικούς είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες.
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες. Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα»
κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Η Άγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις σταθερά:
– Αρχικά έκανε λόγο για υπόθαλψη τρομοκρατών
– Εν συνεχεία για στήριξη ακροαριστερών τρομοκρατών
– Μίλησε για πολιτική απόφαση
– Εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης και το κοινοποίησε στην Interpol
– Και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και νέο αίτημα έκδοσης (απαιτώντας νέα δίκη)
Παράλληλα όμως πιέζει και πολιτικά χρησιμοποιώντας τα ευαίσθητα διμερή θέματα, ενώ επιχειρεί να δημιουργήσει και πλήξει την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι υπήρχε συνεννόηση για έκδοσή των 8.
Πέρα όμως από τα συμβατικά μέτρα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα θέτει επί τάπητος και ένα σκέλος της συμφωνίας για το προσφυγικό που είναι η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών.
Στην απειλή αυτή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών λειτουργούσε ελάχιστα και αποτελούσε κυρίως φόβητρο στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Με βάση τη διάρθρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό το ζήτημα της επαναπροώθησης αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο μέρος της, που πρακτικά συνεπάγεται ότι αθέτησή του οδηγεί σε κατάπτωση της συμφωνίας και διακοπή της χρηματοδότησης.
Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κυβέρνηση, πρίσμα υπό το οποίο είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους 8 ως μοχλό πίεσης τόσο προς την Αθήνα όσο και προς την ΕΕ και τη Γερμανία για την ταχύτερη εκταμίευση της στήριξης και την οικοδόμηση σχέσης αναγνώρισης στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν.
Με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μεταβεί στην Άγκυρα εντός του Φεβρουαρίου, η ανάδειξη και συντήρηση του θέματος των 8 στην πολιτική επικαιρότητα θα αποτελέσει όπλο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και τις συζητήσεις.
Η Άγκυρα όμως εφαρμόζει καιρό τώρα και παράλληλες πιέσεις προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας τον αλβανικό εθνικισμό ως θρυαλλίδα για την ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και για να τραβήξει την προσοχή και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.