if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η ανάλυση της ανακοίνωσης του Eurogroup: Πάγος σε όλους, πλην ΔΝΤ

Πολιτική ίσως αποστάσεων από την Ελλάδα αλλά και τους θεσμούς τηρεί το Eurogroup προτρέποντας και τις δυο πλευρές να εργαστούν για την επανέναρξη της αξιολόγησης, ενώ απέχει παρασάγγας από το κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από ελληνικά και διεθνή media.

Διαβάστε επίσης: «Πυρηνικός πόλεμος» Σόιμπλε-ΔΝΤ

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών γίνεται σαφής αναφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, καθώς και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η δομή και η ρητορική ανακοίνωσης καθιστούν σαφές ότι στόχος ήταν να μην βγει κανείς χαρούμενος αλλά να αποφευχθεί και η δραματοποίηση της κατάστασης.

Είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του Eurogroup απέχει από τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κινείται πιο κοντά στο μοτίβο του Πιερ Μοσκοβισί που κινείται σταθερά σε τροχιά αποναρκοθέτησης της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Ελλάδα-Ευρωπαίους

Με τη σαφή μνεία στις μεταρρυθμίσεις και τη “δημιουργική ασάφεια” για τη “μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική” δίνεται η αίσθηση ότι εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και κάποιες παραπάνω, τότε θα μπορέσει να βελτιωθεί η συνολική δημοσιονομική εικόνα.

Ωστόσο όλα αυτά είναι θολά, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπήρχε διάσταση απόψεων στη συζήτηση αλλά κοινός στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και αυτό αποπνέει η ανακοίνωση.

Αίσθηση προκαλεί η έλλειψη αναφοράς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το Eurogroup δεν θα παίξει το παιχνίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version