Ένα, ένα παίζει τα νομικά και διπλωματικά χαρτιά της η Άγκυρα στην υπόθεση έκδοσης των 8, αποφεύγοντας ωστόσο υπερβολικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά media η τουρκική Δικαιοσύνη αναμένεται να υποβάλλει νέο αίτημα έκδοσης των 8 σε συνέχεια του εντάλματος σύλληψης.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Τουρκία δεν έχει πάθει ακόμα «αμόκ» για τους 8
Ωστόσο οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά πως αυτό δεν θα έχει ουσιαστικό αντικείμενο καθώς ο Άρειος Πάγος έχει καταλήξει ότι το πολιτικό περιβάλλον στην ΤΟυρκία δεν μπορεί να εγγυηθεί δίκαιη δίκη και αυτό δεν έχει προλάβει νε μεταβληθεί εντός ολίγων ωρών ή ημερών.
Συνεπώς το νέο αίτημα έκδοσης εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης στρατηγικής που στόχο έχει να χρησιμοποιήσει τους 8 ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα για άλλα διμερή ή και ευρωπαϊκά θέματα.
Στόχος των ενεργειών έκδοσης επί των 8 που γίνονται καθώς και των διπλωματικών κινήσεων στο ίδιο μέτωπο είναι η ανάδειξη του θέματος ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και συνεπώς να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο σε πολιτικό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη: Αλβανικός εθνικισμός, το μακρύ χέρι της Άγκυρας
Όπως έχει επισημάνει προ ημερών το Crisis Monitor η Άγκυρα χρησιμοποιεί την επιρροή της στην Αλβανία και στο εκεί εξτρεμιστικό-εθνικιστικό στοιχείο ώστε να δημιουργήσει κλοιό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση και να μην μπορεί να συνδεθεί άμεσα με αυτό.
Το χρονικό
– Οι Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αρνούμενοι ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Έκτοτε, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι αν διωχθούν στην Τουρκία, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και κινδυνεύουν να δεχθούν βασανιστήρια.
– Η Άγκυρα ζητούσε μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους. Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
– Στο παρελθόν για το ποινικό μέλλον των οκτώ αξιωματικών είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Για αυτό και τελικά για την τύχη τους κλήθηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.
– Πριν από την έκδοση της απόφασης, πάντως, τρεις αντεισαγγελείς του Α.Π. είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης και των οκτώ, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.