Διπλωματικός ελιγμός Τσίπρα στα πυρά Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Διπλωματικός ελιγμός Τσίπρα στα πυρά Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Διπλωματικό ελιγμό επιχείρησε το Μαξίμου απαντώντας στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τις κατηγορίες του υπυοργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που χρεώνουν στον πρωθυπουργό δέσμευση απέλασης των 8 και στην κυβέρνηση ότι υποθάλπτει πραξικοπηματίες και τρομοκράτες.

Το Μαξίμου σε γραπτή δήλωση δηλώνει το αυτονόητο, ότι στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες, επισημαίνει όμως ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, στηρίζοντας κατ αυτό τον τρόπο την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του είχε υποσχεθεί πως το θέμα με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες θα λυθεί μέσα σε 15-20 μέρες. Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό έδωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να εξευμενίσει την οργή των Τούρκων για την μη έκδοση των πραξικοπηματιών ενώ παραλλήλως τονίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτική.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Κατ αρχήν συμφωνία, εγγυήτρια η ΕΕ

Σήμερα, το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου απαντώντας στις απειλές της Άγκυρας επισημαίνει ότι

«οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» και θυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή «καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

«η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».

«Αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» ξεκαθαρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο σταματώντας τη φημολογία ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είναι δυνατόν να ανατραπεί.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Διαφήμιση