Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Ελλάδα-Ευρωπαίους

Εισάγονται προς συζήτηση στο ΔΣ του Ταμείου δυο εκθέσεις για την Ελλάδα που θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Ελλάδα-Ευρωπαίους

Εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισάγοντας στο διοικητικό συμβούλιο προς συζήτηση τις εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομίας και βιωσιμότητας του χρέους.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ μένει, συμφωνία για τον οδικό χάρτη

Τα συμπεράσματα των εκθέσεων αν και απριόρι γνωστά θα έχουν διαφορετική βαρύτητα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό η Κριστόν Λαγκάρντ φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα παράτασης 15 ημερών που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Οδικός χάρτης 4 σημείων για την αξιολόγηση

Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο mignatiou.com, οι εκθέσεις περιλαμβάνουν δυο βασικούς άξονες συμπερασμάτων, ενώ η συζήτηση της πρώτης επισημαίνεται ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά πολύ, ώστε να μην παρενοχλήσουν οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη.

Διαβάστε  Γεωπολιτικό jenga με Σκοπιανό, χρέος και καθαρή έξοδο παίζουν Τραμπ, Πούτιν και Μέρκελ

[graphiq id=”8C0c7pU5KXH” title=”Ελλάδα: Δημοσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”659" url=”https://w.graphiq.com/w/8C0c7pU5KXH” ]

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Μιχάλη Ιγνατίου η πρώτη έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου, προσχέδιο της οποίας έχει δημοσιοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Μιχάλης Ιγνατίου:

Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά πρόκειται για ανάπτυξη των θέσεων του που παρουσίασε στα κείμενα του στο blog του ΔΝΤ.

[gra[graphiq id=”iUL8JC2Nkjz” title=”Ελλάδα: Πληθωρισμός” width=”700" height=”610" url=”https://w.graphiq.com/w/iUL8JC2Nkjz” ]

Η δεύτερη που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θεωρεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανεπαρκή και την ανάγκη συμφωνίας επί του συνόλου των μέτρων ώστε να διαπιστωθεί και να πιστοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη ιωσιμότητα του χρέους, προϋπόθεση που είναι αναγκαία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ρόλο χρηματοδότη.
Η διαρροή όμως της διαδικασίας συζήτησης των εκθέσεων στα media, ενώ δεν έχει οριστεί ημερομηνία και ενώ εκκρεμεί αίτημα παράτασης 15 ημερών της ελληνικής κυβέρνησης, είναι σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές.
[graphiq[graphiq id=”c2VaZtWZC4Z” title=”Ελλάδα: Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών” width=”700" height=”676" url=”https://w.graphiq.com/w/c2VaZtWZC4Z” ]Το ΔΝΤ με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει τα ηνία των διαπραγματεύσεων και ξεκαθαρίζει τη θέση του, δίνοντας παράλληλα χρόνο στις δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείο λάβει τελεσίδικες αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ θέτει τελεσίγραφο σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο μοτίβο της πρώτης και με συμμετοχή του ΔΝΤ υπό την αίρεση της λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων για το χρέος και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Διαβάστε  Συμφωνία για όλα στο Eurogroup

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ